Pozorujte tečný zákryt hvězdy Měsícem

Měl to být Tip na páteční pozorování, ale už teď je podle předpovědního modelu UM nadmíru jisté, že hezké počasí do té doby nevydrží, takže to bude spíš jen takový malý návod. Po úspěšných pozorováních zákrytů hvězd Měsícem měla přijít třešnička na dortu v podobě zákrytu tečného. Přecházející fronta ale vše zhatí… Nicméně alespoň si ukážeme, o co se jedná.

Tento pátek kolem 21.15 UT dojde k zákrytu jasné hvězdy Nashira v souhvězdí Kozoroha (γ Cap) Měsícem. Na určitých místech v tenké linii ale bude tento zákryt tečný, což znamená, že hvězda jen lehce zavadí o (jižní) okraj našeho souputníka. Ten bude sice osvětlený, ale díky slušné jasnosti (3,7 mag) zakrývané hvězdy to tolik nevadí. A protože Měsíc není hladká koule, hvězdička se bude skrývat a objevovat podle tvaru terénu, takže na nás bude vesele blikat. A věřte mi, že to je opravdu senzační podívaná!

Situace k 21. 9. 2018 v 23.15 SELČ

To, kde k úkazu dojde, se dá spočítat pomocí programu Occult. Umí vygenerovat nejenom mapu se zobrazenou linií zákrytu, ale předpoví díky znalosti měsíčního profilu i počet „bliknutí“ dané hvězdy.

Za pátečním představením bychom od nás ze severu nemuseli jezdit daleko. Linie se táhne přes Jičín a Vrchlabí. Měsíc osvětlený už z 90 % bude ve 23.15 SELČ ve výšce 23 stupňů nad obzorem na azimutu 190, tedy velmi snadno pozorovatelný.

Linie tečného zákrytu 21. 9. 2018 v Podkrkonoší

Být ale přímo na linii nemusí být vhodné. Mohlo by se totiž klidně stát, že nic neuvidíte. V tomto konkrétním případě by ke třem zhasnutím mělo dojít, ale vhodnou polohou stanoviště lze toto číslo maximalizovat. Tak například při posunu o 380 metrů dovnitř stínu (tj. severně) to mohou být čtyři pohasnutí, případně o 2,37 km vně (tj. na jih) pak klidně i pět. Už desítky metrů hrají velkou roli!

Měsíční profil při tečném zákrytu 21. 9. 2018

Je třeba si ještě dát pozor na jednu věc. Posun od osy je nutno korigovat příslušným tangentem v závislosti na nadmořské výšce vůči zvolené nulové linii (zde 521 m n. m. pro vybrané stanoviště na Kumburku). V našem případě ke vzdálenosti od osy v azimutu 190 stupňů přičteme ještě rozdíl nadmořských výšek násobených koeficientem 2,41 (tanZ). Pokud to neuděláme, může se dost dobře stát, že přijdeme zkrátka!

Pro zájemce mimo KaL přidávám KMZ soubor s nulovou linií ve výšce 521 m pro Google Earth a interaktivní stránku z programu Occult. Konkrétní místo pozorování si ale každý musí spočítat a najít sám.

 


 

Nemusíme ale zas tolik smutnit, že nevyjde počasí, neboť nás do konce září čeká shodou okolností ještě jeden tečný zákryt. A světe div se, půjde ho pozorovat ze stejného místa! Linie obou úkazů se totiž protínají nedaleko obce Krsmol na Novopacku.

Průsečík linií tečných zákrytů 21. s 30. 9. 2018

K úkazu dojde brzo ráno 30. 9. v 02.42 UT. Měsíc bude vysoko (57 °) nad jihem (azimut 178 °) ve fázi 75 % procházet Hyádami a právě jednu z hvězdiček sedmé velikosti v této otevřené hvězdokupě severním okrajem lízne.

Situace k 30. 9. 2018 v 04.42 SELČ

Linie pro nominální výšku 500 m se táhne ve směru Mladá Boleslav – Trutnov a opět prochází poblíž našeho stanoviště Kumburku, takže kdybychom se tam na 14 dní utábořili, mohli bychom snadno vidět zákryty oba.

Linie tečného zákrytu 30. 9. 2018 v Podkrkonoší

Pro jistotu znovu přidávám zazipovaný KMZ soubor pro Google Earth i HTML stránku pro zobrazení v Internet Exploreru. Koeficient pro přepočet nadmořské výšky je 0,66.

Hvězdička to bude sice slabší (7,0 mag), ale k úkazu dojde za neosvětlenou částí Měsíce při rohovém úhlu 10 stupňů, takže už v 10cm dalekohlídku by to neměl být problém. Z vlastní zkušenosti ale mohu doporučit, že čím větší, tím lepší. Tady prostě platí, že je dobré jít s kanónem na vrabce. A osvědčil se i velký binar nebo ještě lépe pořádný dobson s binohlavou, protože dvě oči krátká bliknutí spíše zaznamenají.

A těch bliknutí bychom se tentokrát měli dočkat opravdu hodně! Na linii o 920 posunuté dovnitř (tj. k jihu) by jich mohlo být skoro deset! V reálu spíš méně, protože bude záležet na každém metru. Dva pozorovatelé nedaleko od sebe tak můžou napočítat každý jiné číslo!

Měsíční profil při tečném zákrytu 30. 9. 2018

Věřím, že aspoň na druhý zákryt počasí klapne. Určitě se vyplatí si přivstat a někam popojet. Je to opravdu nevšední zážitek a nakonec i celkem vzácnost. Klidně napište do komentářů, kam se chystáte, a jestli jste nakonec byli úspěšní.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Pozorujte tečný zákryt hvězdy Měsícem”

  1. Vic

    Vyšlo to parádně! Nejdřív několik normálních vstupů a výstupů hvězd z Hyád a nakonec třešnička na dortu v podobě tečného zákrytu. Hvězdička na nás blikala pěknou morseovku

  2. Aleš Majer

    Ano, byl to opět parádní zážitek i přes docela nepříjemnou zimu (2°C), hvězdička na nás několikrát blikla, což bylo doprovázeno hlasitými vzdechy od dalekohledů. Jenom doplním, že jsme pozorovali nedaleko Kumburku u Jičína, Vic 125mm binarem, já 120mm APO refraktorem s binohlavou a Roman newtonem 150/750 mm.