Tip na dnešní pozorování – zákryt hvězdy Měsícem

Přišlo babí léto a s ním i jasné počasí. Měsíc pomalu dorůstá do první čtvrti, takže dominuje večerní obloze. Neznamená to ale, že by se nedalo nic pozorovat. Právě náš věrný souputník bude po několik následujících večerů hlavním aktérem nebeského představení, když postupně na své pouti oblohou zakryje svojí neosvětlenou částí několik jasnějších hvězd.

Dnes, tj. v pondělí 17. 9., to bude hvězdička páté hvězdné velikosti. K zákrytu dojde přibližně ve 20.05 středoevropského letního času. Tou dobou je ještě dost světlo, ale ve větším triedru nebo menším astronomickém kukátku by už úkaz měl být pozorovatelný.

Zákryt 17. 9. v 20.05 SELČ

Hned následující den, tedy v úterý 18. 9., dojde ke zmizení hvězdičky 3,8 mag rovněž ze souhvězdí Střelce. V čase zhruba 19.16 Měsíc hvězdu spolkne a kolem 20.41 SELČ ji zase na druhé, bohužel již osvětlené straně vyplivne. Obloha bude sice v době vstupu modřejší než den předtím, hvězda je ale zase jasnější, takže ani toto by neměl být pro malé dalekohlídky problém.

Zákryt 18. 9. v 19.16 SELČ

Pokud nahlédneme do Hvězdářské ročenky nebo Alešovy mapky, zjistíme, že ani v dalších dnech nepřijdeme zkrátka. Měsíci se v této lunaci postaví do cesty ještě nekolik celkem jasných hvězd. Ale o tom třeba zas příště…

Vic KaL ◊!

4 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – zákryt hvězdy Měsícem”

  1. Martin P. (Spaca4y AF)

    Ahoj, první zákryt jsem nestihl, četl jsem tento článek pozdě. Dnes už jsem číhal. Bylo ještě dost světlo, s triedrem 15×70 jsem neuspěl. Ale v dobsonu se hvězdička ukázala při zvětšení 70x. Stačilo jen vytrvale sledovat obraz v okuláru a nějaký dareba tu hvězdičku krásně zhasnul… :-)

  2. Vic

    Já zkoušel teď v 20.40 SELČ i výstup triedrem 18×70 a to už bylo obtížnější. Hvězdičku jsem vykoukal až po chvíli, kdy už byla mezi okrajem Měsíce malá mezírka.

  3. PetrK

    Včera jsem jsem si článek přečetl pozdě, ale dnes mi štěstí přálo. Sice jsem nebyl u velkého dalekohledu, ale v Brně z parkoviště triedrem 10×30 nádherná podívaná. Měsíc s krátery ještě na světle modré obloze; hvězdy π Sgr 2,85 mag a ο Sgr 3,75 mag dobře viditelné a v 19:17 blik a pěkně zhasla.
    Díky za nádherný tip.

  4. Roman H

    Ve 20:43 se podařilo vyfotit viz https://www.zonerama.com/RomanHujer/Album/4631978
    Newton 150/750mm Kamera Sony ILCE-5100 v primárním ohnisku/