Tip na dnešní pozorování – záblesky geostacionárních družic

Venku je stále krásné babí léto s jasným počasím, tak přinášíme námět na pozorování, kterému ani tolik nevadí, že Měsíc pomalu přibývá a bude už v první čtvrti. Po shlédnutí Lunar X (ideálně dnes 16. 10. 2018 kolem 21.30 SELČ) a Lunar V můžete zkusit ulovit třeba záblesk geostacionární družice.

Každý rok kolem rovnodennosti nastává období, ve kterém se geostacionární družice trvale visící na jednom místě nad rovníkem dostávají do speciální geometrické polohy vůči pozorovateli, že dochází k jejich výraznému zjasnění chvíli před tím, než zmizí v zemském stínu. Hezky to je vidět na videu, které pořídil minulou noc MilAN z Jablonce, případně ještě lépe na videu z minulého týdne.

Pro úspěšné pozorování stačí namířit dalekohled na předem vytipované místo. To, kam se dívat, nám určí například stránky CalSky. Pro dnešní půlnoc tady u nás na severu to vychází na pozici RA 1 h 27 m, Dec –7,3°, tedy do souhvězdí Velryby. Ačkoliv jsou záblesky silné, že se dají pozorovat triedrem nebo i pouhým okem, je lépe se vybavit pořádným kanónem, jelikož běžná jasnost 35 tisíc km vzdálených družic je kolem 13 mag.

Je to takové zajímavé zpestření běžného pozorování a mohu potvrdit, že je to opravdu skvělá zábava. Už před pěti lety jsme se tím dobře bavili. Letos na to máme už jen dvě poslední noci, tak neváhejte a koukejte!

Vic KaL ◊!

 

Komentáře byly uzavřeny.