Kometární okénko – říjen 2018

Přišlo krásné babí léto s jasnou bezměsíčnou oblohou, tedy ideální doba na pozorování například i komet. Těch je v říjnu na naší obloze vidět malými kukátky více než deset. Proti září tedy mírný pokles, ale na druhou stranu mnoho dříve celkem slabých nám stihlo pěkně zjasnit. Vezměme to hezky popořádku.

Na první dva kousky je potřeba si pospíšit, neboť brzo zapadají. Mám na mysli C/2018 N1 (NEOWISE) ve Váhách a C/2018 L2 (ATLAS) v hlavě Hada, obě slušně jasné (10 mag). První je ale od nás už prakticky nepozorovatelná a i na druhou bylo lépe si vyrazit trochu na jih. Zatímco z domova je L2 nechytačka a i z Jizerek krajně obtížná, tak z alpských vrcholů jde vskutku o snadný cíl. Byť pouze 6 stupňů nad obzorem, tak při dosahu v těch místech kolem 15 mag v 16″ dobsonu je vidět už při malém zvětšení. Holt kvalitní obloha dělá své.

I další dvě kometky brzo zapadají. C/2017 M4 (ATLAS) se stále nachází v Herkulu, zatímco C/2016 R2 (PanSTARRS) nyní putuje Honícími psi. Atlaska je sice slabší (14 mag), ale přeci jenom snadnější. Je kondenzovaná, takže pomáhá větší zvětšení. Panstarrska je proti ní mrška difúzní, takže na ni platí naopak spíše menší přiblížení.

Pojďme ale k jasnějším vlasaticím. Kolem půlnoci nastává doba periodických komet. Máme jich na obloze hned sedm. Nejdříve kulminuje 78P/Gehrels ve Vodnáři. Ta nikdy nebyla moc jasná (13,5 mag) a nyní začíná být i čím dál víc rozplizlejší, takže se zdá, že lepší už to ani nebude.

Do Vodnáře se nám přesunula i 29P/Schwassmann-Wachmann. Ještě před týdnem výrazná kondenzovaná kulička pomalu přechází do difúzního stavu, takže pokud nevymyslí v brzké době další outburst, s pozorovatelností to půjde z kopce. Zatím je ale ještě pod dobrou oblohou celkem snadná (12 mag).

Mnohem obtížnější je 48P/Johnson. A to díky její nízké deklinaci. V době své kulminace nevystoupí více než nějakých 10 stupňů nad obzor, takže pro spatření se doporučuje výlet do Alp nebo klidně ještě dál. Pak vás odmění velkou komou s nápadnou kondenzací do středu a relativně slušnou jasností (13 mag).

Oproti tomu je pozorování 64P/Swift-Gehrels procházka růžovou zahradou. Nachází se vysoko v Andromedě a i její jasnost kolem 11 mag potěší. Je tak vhodná i pro větší binokuláry. Ještě chvíli tu s námi naštěstí vydrží.

Podobně snadná je i 38P/Stephan-Oterma, která se pomalu stěhuje z Orionu do Blíženců, takže si ji také užijeme dosyta. S jasností kolem 10 mag jde rovněž o pěkný cíl pro malá kukátka a malá zvětšení. Rozhodně si ji nenechte ujít.

K Zemi se nezadržitelně blíží dlouho očekávaná 46P/Wirtanen. Nyní se nachází nízko v Peci, ale brzy to otočí a začne rychle stoupat výš. V prosinci by měla zjasnit až ke 3 mag, ale už teď začíná být difúzní a to má zatím jen kolem 10 mag. Takže bych byl velmi opatrný s predikcí snadnosti pozorování v době největšího přiblížení. Koule o průměru několika úplňků bude vyžadovat opravdu tmavou oblohu, aby se dala spatřit. Nyní je ale vidět už dobře, tak není důvod s vyhledáním této vlasatice otálet. Chce to ale opět dobrý jih, takže Edelweissspitze to jistí.

Nad ránem je pak vhodná doba na pozorování letošní zatím nejhezčí kometky 21P/Giacobini-Zinner. Bohužel už pomalu slábne (9 mag) a hlavně rychle klesá k obzoru, takže je potřeba si pospíšit, už tu dlouho nebude. Stále má viditelný krátký chvostík a v těchto dnech míjí otevřenou hvězdokupu M50 v Jednorožci.

Kdo si přivstane nebo bude ponocovat až do rána, může pozorování zakončit s kometou C/2016 N6 (PanSTARRS). Je to taková trvalka s jasností kolem 13 mag a najdete ji v Raku. Nechá si naložit i větší zvětšení (300×), ale víc než mlhavý flíček nečekejte.

Věřím, že si z tuctu nabízených říjnových komet nějakou vyberete a pokud se vám ji podaří ulovit, podělte se s námi v komentářích.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární okénko – říjen 2018”

  1. Aleš Majer

    Poslední dvě jasné noci jsem jen tak pokukoval z domova a okolí. Pokaždé mne budík vytáhl z postele ve 4 hod. ráno. Poprvé jsem pouze otevřel okno a opřel binar APM APO 23×100 o okenní rám. Zatímco 38P jsem na městské obloze nenašel, její sokyně 21P se dala celkem v pohodě vykoukat i v těchto bídných podmínkách (MHV v CMa sotva 3 mag.). Dnešní ráno jsem opět vstal o čtvrté, ale tentokrát jsem vyrazil alespoň na Dalešice, kousek za město. A bylo to o něčem jiném. Výše položená 38P byla přesně na místě, kde podle SkySafari v mobilu být měla, ale v 23×100 to není žádná vypalovačka – více jí slušelo zvětšení 61x po výměně okulárů. Snad ještě trochu zjasní, ale neváhejte s jejím pozorováním, běžný smrtelník má vzhledem k její oběžné periodě téměř 38 let možnost ji vidět max. 2x za život. Ve zmíněné konfiguraci (61×100) jsem následně sjel níže, abych snadno zametením nalezl 21P. Ta je daleko výraznější i hezčí. Má opravdu kometární vzhled a i malý binar ukázal pěkný ohon. Na závěr krátké ranní pozorovací seance jsem ještě přejel na M42 a i přes majestátnost komplexu mlhovin jsem se neubránil vzpomínce na pohled 76cm dobsonem na Almbergu před pár dny, kdy se jemné struktury kolem Trapezu barvily do modrých, oranžových až červených tónů. Pak už jen rychle sbalit a v 5 hodin jsem už zase byl ve vyhřáté posteli, abych ještě něco naspal.

  2. Roman

    V deníčku pozorování si zatím mohu odškrtnou 21P. 29P, 64P a 38P. Jak jsem je zvětšil na pozorovací výpravách KaL si lze prohlédnou zde: https://www.zonerama.com/RomanHujer/Album/4124852
    Roman