Kometa T2 PanSTARRS a jiné fotožně

Jedna z nejlepších nocí na Rozdrože byla střídána druhou. Ta přišla v noci ze soboty na neděli (25. / 26. ledna 2020) Kromě směru k Jelenie Góře bylo v jednu chvíli zataženo skoro všude a tak obloha pěkně ztmavla a hodnoty širokoúhlého SQM dosahovaly na zimu neuvěřitelných hodnot až 21.50. Využili jsme tuto noc k pozorování špeků i protřelých objektů noční oblohy a tak jsme se dostali postupně do stádia, kdy kolega hlásil, ať jdeme do 40 cm dobsona kouknout na „hvězdu večera“, aby ji následně vystřídala jiná, ale jak psal Ladin na fóru, vše vyvrcholilo pozorování M51, na kterou jsme neváhali vytáhnout již odjíždějícího Aleše. Já jsem si pro radost cvakl kometu C/2017 T2 (PanSTARRS) přes newtona a zkusil i pár dalších objektů, které jsme pozorovali.

Ladin:
M51 je pravidélný návštěvník zorných polí mojich okulárů za posledních více než 12 let. I přesto dokáže někdy překvapit a fascinovat. V posledním týdnu byly na frýdlantsku a v polské části Jizerských hor naprosto vyjímečné podmíny. V pondělí 20.1.2020 při výborném seeingu a zvětšení 200 byly patrné strukturky, takové ty vlákna v ramenech. Na dnešek se zatáhlo celé severní Polsko, Německo a Čechy a ta série nocí vygradovala na Rozdroze Izerkie s SQM hodnotami nad 21.70L, širokoúhlý SQM-W nad 21.50. Pohled na M51 v 400 dobsonu při zvětšení 130x nelze popsat jinak než velkolepý a zaskočil i tak protřelé pozorovatele jako je Vic, MaG a našeho náčelníka, kterého jsme na ni vytáhli z už odjíždějícího auta. Výrazné spirální struktury vykazovaly i ostatní blízké galaxie jako M106, NGC2403, M81 (zde byly patrné vněší ramena), slabší pak M100 a M88. Pecka noc, co dlouho utkví v paměti.

Nejhezčí fotka vypadla z oblasti Persea, kde jsem se zaměřil na M111, alias dvojitou hvězdokupu v Perseu, a kometu T2 PanSTARRS. Jak se říká, chybami se člověk učí a podle všeho výměna T2 kroužku za jiný, tenčí, nebyla u Paracorru nejšťastnějším řešením. Koma směrem k rohům je docela znát, ale radost z vyzkoušení nové techniky focení a zpracování je i tak velká. Koneckonců poprvé jsem newtona pointoval přes 50 mm hledáček a poprvé jsem použil Canon 6D na Orionu CT8. Mám sice sadu expozic po 2 minutách na ISO 3200, ale nakonec jsem zatím zpracoval jen sadu půlminutových expozic na brutální ISO 12800 a uvidíme. Výhodou složení 40 fotek za dobu 20 minut je, že kometa se prakticky nehnula a je dost možné, že Pixinsight považoval jádro komety za hvězdu a složil kometu na něj, protože z něj po složení na hvězdy vypadla níže publikovaná fotka, která rozhodně není špatná. Legrační je, že kromě běžných postupů, jako je odečet dark, bias a vydělení flatem jsem provedl jen několik standardních úprav a vypadlo to, co vidíte. Konkrétně šlo o srovnání případných gradientů v pozadí, barevná kalibrace hvězd podle fotometrie, neutralizace pozadí a střečnutí. Potom jemně za křivky a hotovo. Prostě zázračný Pixinsight. Díky Martinu Myslivcovi a jeho výuce je pro mě zpracování hračka a i bez masek a lokálních úprav se dá evidentně dělat nádherné fotky. Už se těším na další. Za ty peníze ten program fakt stojí.

T2 u M111
40x30s, ISO 12800, Canon 6D na Orion CT8 (200 na cca 1000 mm)

Když už jsem měl newtona na montáži, vyzkoušel jsem několik dalších objektů. Následující dva obrázky jsou jen ze dvou fotek po 30 sekundách na ISO 12800.
Nízko nad jihem jsem sejmul mlhovinu NGC2467. Moc tam toho není, je to nemodifikovaným tělem nějakých 10° nad obzorem. Bylo znát, že hvězdy jsou větší a dokonce je mezi snímky vidět, jak to vlivem vrstev vzduchu plave.

NGC2467

Pak jsem vyfotil galaxie Antény, NGC4038-39, ale podařilo se chytit jen nejjasnejší partie, které jsem viděl i ve 40 cm dobsonu. Nedaleko je i jasnější M104 Sombrero, takže jsem si mohl udělat srovnání slabších a jasnějších objektů na snímku.

NGC4038-39

M104 Sombrero

Výše v Panně v galaxii NGC4636 je zrovna relativně jasná supernova 2020ue asi 12. velikosti. Je opravdu snadným objektem, protože je daleko od jádra. Tady jsem nasekal 14 expozic po 30 sekundách na ISO 3200.
Mnohem těžší je supernova v M100, ale i tu se podařilo vyfotit Romanovi. Určitě se pokusím sem jeho fotku přidat.

supernova

Na závěr mě zajímalo, jak by vypadala trpasličí galaxie Leo I vedle Regula. Na pouhých 4 snímcích při vysokém ISO 12800 sice nejsou zachyceny její jednotlivé hvězdy, ale zachytit ji bylo překvapivě snadné.

Leo I

Jeden komentář k “Kometa T2 PanSTARRS a jiné fotožně”

  1. Aleš Majer

    Ano opravdu prvotřídní noc na malé české poměry. Také jsem nestačil žasnout nad obrazy, které poskytovaly naše 16″-20″ trubičky. Zjev jasných galaxií se pomalu blížil vjemům z velkých dobsonů našich německých kolegů na EWS, tak jak jsou popisovány a kresleny v Interstellarum Deep Sky Guide (http://visualastronomer.com/preview-interstellarum-deep-sky-guide/).
    Škoda jen, že díky vyšší vlhkosti, bezvětří a mrazu poměrně rychle namrzala sekundární zrcátka našich trubiček – co by si asi pomyslel nezasvěcený laik pozorující skupinku „úchyláků“ s podivnými rourami opřenými o horní partie stehen, provádějící zvláštní pohyby pažemi zasunutými do oněch rour ve výši genitálií… Těžko pochopit, že se snažíte zahřát sekundár…
    Rozhodl jsem se eliminovat podobné situace vyhříváním, ale po letmém kouknutí na ceny profi řešení (např. Kendrick) jsem nejprve objednal 12V fén za pár stovek a uvidíme jak se osvědčí…