Tip na dnešní pozorování – dvě supernovy

Po dlouhé době na obloze opět září nějaká supernova dostupná i běžným smrtelníkům. A protože počasí zatím přeje (aspoň tady u nás za horama), máme tu tip na nejbližší pozorování. Po velkém půstu od loňského jara můžeme spatřit hned dvě jasné supernovy.

Bohužel obě se nachází až na ranní obloze v souhvězdí Panny, takže pokud nechcete ponocovat, doporučuji si dát budíka na pátou ranní, kdy objekty našeho zájmu kulminují.

Nejprve zkuste supernovu 2020oi v galaxii M100. I přes jasnost kolem 13,5 mag v těchto dnech to ale nebude nic jednoduchého. Nová hvězdička se totiž nachází velmi blízko jasného jádra mateřské galaxie. Pro odlišení je potřeba použít velké zvětšení, co podmínky dovolí. Na poslední akci jsme v 16″ dobsonu při 300× s ní ale větší problém neměli. Objevena byla 7. 1., takže nyní už pomalu slábne

Pokud si na první netroufáte, tak nezoufejte, v záloze mám snazší kousek. Supernova 2020ue v NGC 4636 je jednak jasnější (12,3 mag), ale hlavně se nachází dostatečně daleko od centra galaxie. Je tak snadným cílem i pro menší kukátka. Objevil ji 12. 1. známý lovec supernov Koichi Itagaki.

Když jsme se stále ještě nedočkali supernovy v naší Galaxii, musí vzít zavděk aspoň těmito extragalaktickými. Jsou pro mě dobrým důvodem navštívit i vzdálené mlžinky, které bych jinak sotva kdy pozoroval.

Vic KaL ◊!

PS: Nebojte se přispět do komentářů s vašimi fotkami či pozorováními. Supernovám zdar!

3 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – dvě supernovy”

  1. Vic

    Dnes jsem SN 2020ue odhadl na 12,0 mag, takže ještě zjasnila a je už v dosahu i velkých binarů. Uvidíme, jak dlouho jí to vydrží.

  2. Martin P.

    Nejdříve chci pochválit všechny tři nové články. Radost číst.
    Dnes v cca 5:20 jsem se pustil do SN 2020ue a celkem bez problémů na příměstské obloze. Ještě jsem to ověřoval se snímkem a sedělo to.
    Pak jsem ještě před odjezdem do práce zkusil kometu C/2020 A2 Iwamoto, ale nevykoukal jsem ji. Nebyl jsem si jistý, přeci jen tam v okolí bylo pár hvězdiček kolem 13 mag.
    Včera večer samozřejmě pěkná C/2017 T2 v sousedství hvězdokup.

  3. Aleš

    Protože mě čeká dnes „pracovní“ ponocování v Praze a potřeboval jsem se trochu vyspat, oželel jsem další pěknou noc v Jizerkách… Alespoň jsem se doma dokopal k přerovnání sklepa, abych se dostal k „bejkovi“ a cvičně si ho postavil na zahradě. Kometa C/2017 T2 byla opravdu pěkná (kupodivu ji slušně zvýraznil UHC filtr) a nad ránem jsem opět vylezl na mráz a namířil do Panny na NGC 4636 – SN 2020ue nebyla pro 20″ problém ani na Jablonecké obloze, ale zkoušet tady Iwamota jsem vyhodnotil jako zbytečné…