Zase ten superúplněk

Média nás masírují, že je superúplněk, tak jsem si ho nakonec taky cvakl. Vedlo mě k tomu vyzkoušet na osvědčeném ED80/600 nový Canon 6D. Podařilo se mi pěkně zaostřit pomocí bahtinovy masky, live-view a kontrolních fotek. To se pak nelze divit, že už neupravený snímek (viz titulka vlevo) vypadá celkem dobře. Když jsem si jej pak zkontrastnil a trochu obarvil, dostal jsem fotku, která mi už sama o sobě udělala radost. Už jen srovnání s úplňkem foceným tím samým dalekohledem v roce 2011 ukazuje, že je to mnohem lepší. Nakonec jsem využil i toho, že jsem nacvakal dvě série přechodu úplňku přes střed pole a složil všech 45 snímků na sebe v Autostakkertu a posléze jemně zostřil v Registaxu 6. Níže je tedy srovnání upraveného jednotlivého záběru a poskládaných a zostřených. Víc už asi z EDčka nevymačkám, to bych musel vzít kamerku a udělat mozaiku. 

Největší Měsíc roku 2020 jedinou expozicí se zvýrazněným kontrastem a barvami

Největší Měsíc roku 2020 jedinou expozicí se zvýrazněným kontrastem a barvami


 

Více zaostřený snímek složený ze 45 fotek. Mírně zvýšen kontrast a barvy

Více zaostřený snímek složený ze 45 fotek. Mírně zvýšen kontrast a barvy


 

Pro zajímavost přidávám podrobnosti. Dalekohled Celestron ED80/600, Canon 6D v ohnisku. Čas snímání kolem 23:12 SELČ. Expozice 1/250 s, ISO100. 

Martin Gembec

 
 

Vzápětí se ozval Aleš, že také fotil, přikládám jeho snímky.

Superúplněk z Jablonce září nad Černou Studnicí.

Superúplněk z Jablonce září nad Černou Studnicí


 

Supermoon z hvězdárny v Turnově

Supermoon z hvězdárny v Turnově


 

Stejně jako snímek v úvodu, i Alešův ukazuje, že to jde i singleshotem, tedy jedním snímkem, bez dalšího skládání a HDR úprav.

Stejně jako snímek v úvodu, i Alešův ukazuje, že to jde i singleshotem, tedy jedním snímkem, bez dalšího skládání a HDR úprav. Fotografováno v ohnisku 6″ dalekohledu Lichtenknecker

Komentáře byly uzavřeny.