Měsíc v přízemí a odzemí

Je to už dávno, co jsem shlédl snímky, které ukazují úplněk v přízemí a odzemí. Pravděpodobně nejvíc mně v této kategorii zaujal snímek Anthony Ayiomamitise z roku 2006. Anthony je velmi tvůrčí fotograf a má mimo jiné vyfotografovány fáze Měsíce po dni, nebo Slunce v přísluní a odsluní. Inspirován úspěšnou fotografií z 19. března letošního roku jsem tajně doufal, že se mi někdy poštěstí vyfotografovat Měsíc také v úplňku a odzemí. Jak jsem zjistil, shodou okolností ještě v témže roce takový jev měl nastat a to právě dnes, 12. října. A tak zatímco venku svítí Měsíc krátce po úplňku a téměř v odzemí, já tu sedím a mohu prezentovat svůj vysněný porovnávací snímek.

Měsíc v přízemí a odzemí - stejný vzhled - zvýrazněno a mírně dobarveno.
Měsíc v úplňku – upraveno na stejný vzhled – zkontrastněno a mírně zvýšena saturace barev.
Měsíc se liší nejen velikostí, i když se skoro nechce věřit, že je ten rozdíl až tak velký, ale znatelně se liší i jasem. To že byl v březnu i od pohledu oslnivější, jsem si už tehdy uvědomil a o to fádněji vypadá dnes, kdy opravdu zdaleka tolik nesvítí. Dobře to zobrazuje i níže uvedená dvojice fotografií, které byly obě pořízeny stejným vybavením a expozičním časem.

Měsíc v přízemí a odzemí - upraveno na stejný jas
Snímky bez zásahu do jasu a barev. Porovnání jasnosti Měsíce je zřetelně vidět. Za menším jasem zřejmě stojí to, že říjnový Měsíc už je poměrně dlouho po úplňku, kdy jas rychle klesá. Ve stejné fázi by úplňky měly být podobně jasné.

Jak je na snímcích patrné, Měsíc není na obou záběrech zcela stejný, neboť vykazuje kolébavý pohyb vůči pozorovateli a díky tomu je například na březnovém úplňku vidět více ze severní polokoule a na opak na říjnovém je více přikloněna jižní. Je potřeba si uvědomit, že dráha Měsíce kolem Země je poměrně dost eliptická, proto můžeme pozorovat tak velké změny zdánlivé velikosti na obloze, ale navíc je vůči nám skloněná, což nás sice ochuzuje o možnost vidět zatmění Slnce či Měsíce při každém novu nebo úplňku, ale zase nám Měsíc ukazuje více než jen polovinu své tváře. Celá problematika je ještě o něco složitější, o tom si více přečtěte např. na planety.astro.cz.

popis poloh Měsíce

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.