Kometární maraton

Původní plán jet už o srpnovém novu pozorovat do rakouských Alp vzal za své při pohledu na prognózu počasí v tamním regionu. Proto jsem se pokusil svolat aspoň náhradní akci do polských Jizerek, když výhled den dopředu sliboval na celou noc jasno.

Na výzvu zareagoval nakonec jen HoPi, tak jsme se o půl desáté sešli v lomu jen ve dvou. Ačkoliv celou cestu do hor bylo krásně jasno, po příjezdu jsme museli konstatovat, že Ladin měl pravdu, když se mu počasí úplně nepozdávalo. Než jsme však vybalili techniku, obloha se otevřela a už dírami mezi mraky byla v triedru 15×50 hezky vidět kometa C/2014 E2 (Jacques) procházející nedaleko Seginu v Kasiopeji. V dobsonech 16″ a 12″ pak byla vidět i blízká planetární mlhovina IC 1747.

Kromě této planetárky jsme zkoukli i oba prstýnky v Lyře. M57 vlivem horšího seeingu centrální hvězdu tentokrát nenabídla, ale blízká galaxie IC 1296 vykoukatelná byla. Seeing byl i hlavní faktor, proč se nepodařilo rozlišit druhou prstencovku Minkowski 1-64 (PK64+15.1) jako kroužek, neboť vetší zvětšení než 400× nešlo už rozumně použít.

Z plánu, co mám připravený na alpskou oblohu, jsem vybral ještě Abell 39 (PK47+42.1) v Herkulovi, ale i přes použití Honzova Lumicon UHC filtru tato planetárka zůstala poněkud za očekáváním. Vrátil jsem se proto ke kometám.

Na západě nenávratně mizí C/2013 UQ4 (Catalina). Nachází se nízko v Pastýři nedaleko Mufridu a je velmi difůzní. To z ní dělá obtížný objekt i přes relativně slušnou jasnost. Vyduchařit se ale ještě dá.

Stále dobrou polohu má trvalka C/2010 S1 (LINEAR), jež nyní zabloudila do Štítu. Pomalu slábne a lepší už to nebude. Musel jsem dávat větší zvětšení, abych ji oddělil od blízké hvězdy 15. velikosti.

O něco lépe na tom je druhá lineárka C/2011 J2 (LINEAR) zejména díky tomu, že se promítá vysoko do souhvězdí Kasiopeji. Co do obtížnosti pozorování si ale obě mohou klidně podat ruce. Není to vůbec nic snadného ani pro čtyřstovku dobsona pod oblohou 21,30 MSA.

Zkusil jsem i periodickou kometu 117P/Helin-Roman-Alu, která kulminuje před půlnocí jen osm stupňů nad jihem v souhvězdí Mikroskopu. Ačkoliv jsem měl v těch místech stelární mezní hvězdnou velikost kolem 13 mag, kometu se mi přesvědčivě odpozorovat nepodařilo, i když jsem s ní strávil více než půl hodiny. Z Rakouska by to muselo být lepší.

Příjemně mě ale překvapila viditelnost postupně pomalu zjasňující komety C/2013 US10 (Catalina). Když jsem do těch míst na spodku souhvězdí Vodnáře namířil dalekohled, ani jsem nečekal, že už by mohla být v dosahu. Ale byla tam! Zatím slabá, ale slibně vyhlížející. Uvidíme, jak se nám vyvine.

Ve Vodnáři je i kometa 284P/McNaught. Kdyby ji KaoS začátkem měsíce neodhadl na 14,4 mag, ani by mě nenapadlo ji zkoušet pozorovat. Ale nebyl to úlet, opravdu tam něco je! Strávil jsem na ní hodně času a odhadl ji na 14,9 mag.

O něco výše, už v souhvězdí Ryb je P/2014 L2 (NEOWISE). Teda měla by tam být. Zatímco ještě před pár dny jsem ji spolehlivě pozoroval, tentokrát bych za pozitivní nález ruku do ohně nedal. Zdá se, že už zeslábla mimo dosah našich malých přístrojů.

Stejně tak se mi nepodařilo přesvědčivě identifikovat legendu v podobě 17P/Holmes, i když jsem čekal až do rána, kdy je nejvýš nad obzorem. Asi bude potřeba vydržet dalších sedm let na její návrat. Nebo se snad ještě dočkáme outburstu?

Nad ránem začínají vystupovat do rozumné výšky i další historické periodické komety. Zajímavá by mohla být zejména 32P/Comas Sola. Zkoušel jsem ji, ale zatím neúspěšně. Zřejmě se na tom podepsala už i únava po šestihodinovém kometárním maratonu. Na ni si ale brzo ještě někdy přivstanu.

Pozorování jsem zakončil pohledem na hezkou jasnou C/2013 V5 (Oukaimeden), která se akorát vešla do zorného pole s Rosettou v Jednorožci. Spolu s C/2014 E2 teď tvoří duo binokulárních komet vhodných pro každého.

Noc nám zpříjemňovaly meteory a dvě jasná Iridia a naopak znepříjemňovala oblačnost, která se znenadání objevovala vždy tam, kam byl namířený dalekohled. Obloha se pořádně vyčistila až poté, co HoPi sbalil techniku :þ Potěšilo, že se opět nic nerosilo díky tradičnímu lehkému vánku.

Teplota klesající nad ránem k pěti stupňům a vycházející Orion s M42 naznačují, že se blíží zima. Pokud ale nenapadne sníh, do lomu se určitě letos ještě vrátím.

Vic KaL ◊!

Než se stihlo zatáhnout, tak se podařilo vyfotit kousek mléčné dráhy mezi souhvězdími Kassiopea, Kefeus a Ještěrka.

Mléčná dráha

Když zataženo vydrželo hodinu, nevydržel jsem to já a začal balit. Jako by to pan Murphy tušil, po složení fotomontáže do auta se hvězdy začaly místy objevovat. Z obavy, že to po vyndání z auta Vicovi zkazím, jsem zbaběle odjel domů.

Honza

Jeden komentář k “Kometární maraton”

  1. Marek Biely

    Gratuluji k pozorování, těší mě hlavně, že jsi už spatřil kometu C/2013 US10 (Catalina), protože ta by mohla být na přelomu podzimu a zimy 2015 na hranici viditelnosti pouhým okem (4-5 mag). Hlavně doufám, že aktivita komety není jenom dočasná, tím jsou totiž nové komety z Oortova oblaku velmi známé. :)