Kometární okénko – srpen 2018

Poslední dvě noci v Jizerských horách byly natolik dobré, že je stojí za to zaznamenat. Po dlouhé šňůře vlahých letních večerů s teplotami přes 20 °C přišly noci studenější, kdy teplota nad ránem lezla už k nule, ale s vynikající průzračností a slušným seeingem. Za tohoto stavu je radost pozorovat, jen se člověk už musí pořádně obléknout. První astronomickou sešlost jsme absolvovali na Jizerce s Ladinen a Alešem z neděle na pondělí, druhou jsme přidali na stejném místě další noc s MaGem. Po nuceném úplňkovém půstu nastal opět čas na pozorování komet.

21P 20180807


21P kolem půlnoci 6./7. srpna 2018. Složena hodina expozic
19×3 min, Canon 30Dmod + Celestron ED80 (ohnisko 400 mm).
Na kliknutí větší vč. popisků. Foto MaG

Úplný půst to zas nebyl. Jednak i během zatmění Měsíce se udělala slušná tma na slabší objekty, ale hlavně tu máme konečně dostatečně jasnou kometu, které ani svit orbitální žárovky nevadí. Mám na mysli samozřejmě periodickou 21P/Giacobini-Zinner procházející nyní Kasiopejou, takže v dostatečné vzdálenosti od ekliptiky a rušivého lunárního elementu. S jasností kolem 8 mag je po celou noc snadno viditelná už i v triedrech, ve větších kukátkách pak naprosto nepřehlédnutelná s jasným jadérkem, difúzní komou a dokonce i s krátkým ohůnkem. Další komety už na tom nejsou tak dobře, i když něco se přeci jenom najde.

Brzo zvečera nejlépe ještě během astronomického soumraku se dají ulovit tři zajímavé kousky. Nízko nad jihozápadem velkým fofrem pádí přes hranice Štíra a Hadonoše velká a difúzní C/2018 N1 (NEOWISE). Od nás z ní vidíme na přeci jen ještě světlé obloze pouze jasnější středovou část. Papírová jasnost lehce pod 10 mag tak může poněkud mást. Je potřeba čisté nebe až k horizontu a malé zvětšení, pak je slušná šance na spatření i v našich „nedospělých“ přístrojích.

Na severovýchodě se sklání po setmění k obzoru v nohách Velké medvědice dvě staré známé PanSTARRSky. Jasnější (12 mag) je C/2016 R2 (PanSTARRS) v předních tlapách, která je tušitelná už při menším přiblížení (100×), nechá si ale naložit i víc. Druhá C/2015 O1 (PanSTARRS) pro změnu v zadních nohách je o něco obtížnější (13,5 mag), ale pro 400mm čerstvě omyté zrcadlo také nečinila během minulých dvou sezeních neřešitelný problém.

V první půli noci je dobré si ještě počíhat na sice slabší (14 mag), ale přesto pohodlně viditelnou C/2017 M4 (ATLAS). Nachází se celkem vysoko v souhvězdí Herkula poblíž známého asterismu Obrácená pětka. Snese větší zvětšení (>200×), ale kromě mlhavého flíčku více nečekejte.

Ranní nabídka je také vcelku bohatá, vyskytuje se zde několik pěkných periodických vlasatic. V Rybách nedaleko výrazné oranžové hvězdy TX Psc máme slábnoucí (13,5 mag) a již docela obtížnou 37P/Forbes, na kterou je díky své pokročilé rozplizlosti potřeba malé zvětšení a skvělá průzračnost atmosféry, jinak je to dobrá duchařina. Snazší proto je nedaleká 29P/Schwassmann-Wachmann, která naopak vesele zjasňuje a má nyní už kolem 14 mag. Ve vyhledávacím okuláru (110×) vypadá jen jako slabá hvězdička 14 mag, ale když se to trochu oroštuje (288×), objeví se malá kruhová mlžinka.

Proti nim je 48P/Johnson ve Vodnáři absolutní vypalovačka. Díky vysokému stupni kondenzace a jasnosti kolem 12,5 mag je viditelná už chvíli po východu Fomalhautu, když je jen nějakých 10 stupňů nad lesem. Samozřejmě lepší si na ni vyšlápnout později, až vystoupá výš, což ostatně s ubývajícím srpkem Měsíce půjde nyní snáz.

Pro zkušené pozorovatele tu máme ještě jednu výzvu v podání 66P/du Toit, která podobně jako 37P slábne a i co se týče difúznosti si mohou podat ruce. Nachází se nízko ve Velrybě, takže pro našince nejde opravdu o nic snadného. A až zmizí Moonulák z oblohy definitivně, vykoukne na nás poslední z ranní kometární pětky, rovněž periodická 38P/Stephan-Oterma. O té třeba zas někdy příště…

Pokud budou další noci podobně dobré, neváhejte vyjet pod tmavou oblohu. A pokud spatříte nějakou pěknou vlasatici, nebojte se podělit v komentářích. A na úplný závěr ještě dodám: Už padají! Ano, Perseidy jsou tu!

Vic KaL ◊!

Po zvýraznění výše uvedené fotografie komety 21P lze pozorovat slabou vnější komu o velikosti 14 úhlových minut.
koma

Animace letu komety mezi hvězdami v průběhu jedné hodiny.
koma

 

Během stejné noci 6. / 7. 8. pořídil animaci komety i další z našich členů Pavel Růžička. Snímky s prodlevou 10 sekund zobrazují celkem 4 hodiny pohybu komety mezi hvězdami.

Technika:
APO TS80/480 na EQ6-R
200 × 1 minuta, ISO 1600, Canon 6D Mark II

Video kliknutím na odkaz nebo obrázek.

21P snímek z videa Pavla Růžičky

Složením všech snímků dostal Pavel níže uvedenou fotografii.

21P na snímku Pavla Růžičky

Komentáře byly uzavřeny.