Perseidy už létají

Typicky už týden před maximem lze spatřit meteory z roje Perseid. Na tom není nic překvapivého, ale poslední jasnou noc ze 6. na 7. srpna 2018 jich padalo podezřele mnoho. Pozorovali jsme sice i jiné meteory, ale Perseidy v celkovém spatřeném množství meteorů převažovaly v počtu asi 2:1. Navíc někdy šlo o jasné kusy, které se i zachytily fotograficky a během noci padly i nejméně dva bolidy, které pak zanechaly stopu. Níže je tedy to nejlepší z uvedené noci.

Perseidy 20180706

Na výše uvedené fotografii jsou vidět dvě Perseidy letící souhvězdím Persea pod hvězdou Mirfak. Meteory spadly zrovna během zaostřování objektivu, takže snímek není ideální. Oba meteory spadly v odstupu méně než půl minuty, protože se zachytily na dvou po sobě jdoucích desetisekundových expozicích, které jsem pořídil v odstupu méně než půl minuty. Proto jsem oba snímky položil na sebe a z jednoho zachoval jen stopu meteoru.

Další Perseida spadla ještě asi o půl hodiny později a tu už jsem i viděl padat okem (první dvě si bohužel nevybavuji, ačkoli musely být velmi jasné). Na snímku se vedle Mirfaku zachytila, ale není moc jasná. Protože jsem používal Canon 5D a na něm velmi levný objektiv Canon 28-80 f3,5-5,6 a zpočátku jej clonil na 4, není kresba snímku valná. Jde opravdu jen o nouzovku v době, kdy astrofoťák snímal kometu 21P a k tomuto nemám lepší optiku. I tak to vypadá, že po přiclonění a dostatečném štěstí na jasný meteor je v případě chuti použitelný na běžné snímání meteorů pro radost.

Perseida 6.8.2018

Ze začátku jsem ale zmínil dva jasné bolidy. Ty jsem bohužel neviděl, byť první padl v době našeho pozorování kolem 0:14 SELČ 7. 8. 2018. Nicméně řada pozorovatelů měla větší štěstí a viděla jej a snad se dočkáme i jeho fotografie. Zatím mohu odkázat povedenou animaci rozplývající se stopy po tomto meteoru. Na snímcích Lukáše Veselého je stopa zhruba uprotřed na pozadí s Mléčnou dráhou.

Druhý bolid téže noci padl podle Martina Popka ve 2:25. Snímek je níže.

bolid 7.8.2018 Martin Popek
Bolid 7. 8. 2018 ve 2:25, foto: Martin Popek

Téže noci jsem zaznamenal na fotografiích i zelené pruhy pohybujícího se airglow. Udělal jsem jednu rychlou animaci 17 snímků a jednu více pomalou z posledních pěti, kde je vidět i Perseida u Mirfaku.

airglow 7.8.2018

airglow 7.8.2018

Text a ostatní foto MaG

Komentáře byly uzavřeny.