Novoroční blbnutí za městem

Nejen v Jablonci, ale i kousek od Jablonce se tu noc na Nový rok blbnulo. V podstatě každý z aktivních členů KaLu zrovna něco dělal. Dva dokumentovali tmu na Liberecku a v Jizerkách, Roman fotil doma na dvorku, Aleš byl zrovna v Turnově na hvězdárně a Vic doma tak říkajíc za komínem. Já jsem tedy potřeboval otestovat montáž Vixen Polarie na stativu s klínovou hlavou. Kromě toho byl v plánu test únosnosti CG5 GT s dvacítkou Orion CT8 v karbonu. Nutno předeslat, že oba testy byly úspěšné, takže to byl příjemný začátek roku. Ale nejdřív ještě zpět ke klukům, co jeli mimo jiné do Jizerek. Jejich celooblohovka z Rozdroze dokumentuje jednak to, že noc to byla celkem pěkná, ale také fakt, že se ani v zenitu neobejdeme bez světelného znečištění. Naštěstí je obloha stále dost tmavá, aby nám dělala radost. Snímáno Sigmou 2,8/4,5 mm (expozice 10 min, ISO 400, f3,5), foto: Martin Mašek.

Z mého testu Vixen Polarie bylo potěšující, že její ustavení na Polárku se ukázalo nyní na novém stativu jako velmi snadná záležitost a proto ani moc nepřekvapilo, že upointovala objektiv 135 mm jako nic. Ostatně měla by zvládnout i dvoustovku, což, jak věřím, brzy také vyzkouším. A bude-li po ruce delší sklo, rád testnu její limity.

Orion 135 mm
Testovací snímek Canonem 5D se 135 mm objektivem, 25×2 min, f4, ISO 800. Upointováno perfektně, ale přecházející oblačnost mě při zpracování pozlobila. Navíc jsem zapomněl na darkframy.

Newton CT8 s průměrem 200 mm a ohniskovou vzdálenosti 900 mm mi obecně dělá velkou radost především velmi hezkým obrazem, a to jak vizuálně, když jsem se kochal klasickými objekty zimní oblohy, tak fotograficky, kdy jeho kresba (v obou případech s komakorektorem Parracor) je moc hezká a rychlost, s jakou sbírá světlo oproti ED80 je skvělá. Jako testovací objekt jsem zvolil M 42, protože je daleko od nebeského pólu a dalekohled mohl být potenciálně nejvíce nevyvážený. Pak jsem zkusil narychlo cvaknout i kometu C/2017 T2 (PanSTARRS).

Pozorování na Alšovicích
Pozorování nad Alšovicemi na Jablonecku. V akci Newton CT8 na CG5 GT. Momentka mobilem (32 sekund, Mi8 Lite)

Pochopitelně na ohnisku 1000 mm už se objevily vady chodu montáže více, než jsem zvyklý u lucky imagingu přes EDčko redukované na 400 mm. Zatímco u EDčka vyhazuji tak třetinu až polovinu expozic po jedné minutě, pokud chci, aby byly opravdu hezké bodové hvězdy, v případě newtonu bych musel vyházet všechny a s jistou mírou tolerance jsem si jich nechal třetinu. Přesto považuji test za úspěch a věřím, že s pointací to přeci jen ještě půjde a nebudu muset zatím větší montáž shánět.

M42 na Alšovicích
M 42 ze 4×60s + 10×10s ISO 800, Canon 30D na CT8 (ohnisko 1000 mm).

Skládání fotek komety nebylo tedy téměř vůbec možné, neb většina fotek se buď nepovedla upointovat, nebo přecházely mraky, tak jsem použil jediný snímek. U M 42 jsem zase nevybojoval zpracování úplně dokonale. Nakonec jsem složil čtyři snímky po jedné minutě plus nejjasnější partie z expozic po 10 sekundách. Každopádně mým testům nebude doufám rychle konec (i když počasí a úplněk teď vystaví stopku), protože, jak uvidíte, ještě mám co testovat, ale o tom zase až příště.

2017 T2
C/2017 T2 (PanSTARRS) 1. 1. 2020 kolem 22:30 SEČ. Exp. 90 s, ISO 1600, Canon 30D + CT8 200/1000.

MaG

Komentáře byly uzavřeny.