Přelet ISS vícestaniční

Pěkné počasí a solidní seeing nás vybídl k fotografování Slunce ve 12:24:23 SELČ, protože právě v tom okamžiku se na Slunci mihla ISS. Pro nás z Jablonce stačilo zůstat doma, akorát stanice se pak promítala různě, podle toho, kde kdo bydlí. Například mě na sídlišti Mšeno poblíž přehrady se promítala na jižní okraj, zatímco Romanovi Hujerovi na jižním okraji města na Vrkoslavicích už šla přes střed.  

ISS na Slunci, Orion CT8, Canon 6D, ostření ponechané z noci se ukázalo jako ne úplně optimální, ale jako první pokus dobré

ISS na Slunci, Orion CT8, Canon 6D, zaostření ponechané z noci se ukázalo jako ne úplně optimální, ale jako první pokus dobré. Fotil MaG

Za přeletem otočil dalekohled s kamerkou i Roman Hujer a natočil pěkné video (na jižním okraji Jablonce už se trefila prakticky doprostřed):

Podrobnosti k Romanově použitém vybavení: Celestron Egde HD 9.25″, Optec Lepus 0.64×, kamera Sony ILCE-5100 video 50pps – zpomalení na 30 %, solarní filtr z folie Black Polymer.

 

Fotku už zveřejnil i Milan Antoš. Detaily mu vyšly pěkné.

 

Aleš psal, že mu přelet vyšel báječně a už máme i jeho snímky:

ISS přes Slunce, Aleš Majer

ISS přes Slunce, Aleš Majer

Aleš poslal i snímek použitého vybavení.

Aleš poslal i snímek použitého vybavení

Na obloze je vysoko taky planeta Venuše. Její viditelnost pouhým okem je velice snadná, pravda, chce to odměřit její azimut a výšku, ale pak je nepřehlédnutelně výrazná. Takhle vypadala kamerkou QHY5-III224 v ohnisku CT8, expozice 0,016s, půlminutové video zpracováno v AutoStakkert!3 a Registax 6. Škoda, že mě nenapadlo nasadit kamerku už na přelet ISS, ale tak zas příště :-)

Venuše 12. 4. 2020 ve 14:20 SELČ

Venuše 12. 4. 2020 ve 14:20 SELČ, Martin G.

Komentáře byly uzavřeny.