Kometární okénko – duben 2020

Měsíc pomalu ustupuje z noční oblohy, dubnový nov se tedy blíží. Počasí stále přeje, tak tu máme znovu pravidelný stručný kometární přehled. V dosahu malých kukátek s průměrem objektivu do půl metru je hned osm pěkných kousků, jak jsme se mohli sami přesvědčit minulou noc na Jizerce. Pojďme se tedy podívat, co můžeme v těchto dnech pozorovat.

Na první tři vlasatice nám bude stačit obyčejný triedr (a samozřejmě dobrá obloha). Nejjasnější (8 mag) je nyní C/2019 Y1 (ATLAS), která nám hezky den za dnem stoupá výš souhvězdím Kasiopeji. V malých přístrojích vypadá jako pěkná kulová hvězdokupa, větší dalekohledy ale nabídnou přeci jen lepší pohled.

Kometa C/2019 Y1 (ATLAS) 11. 4. 2020, foto: Ladislav Červinka

Kometa C/2019 Y1 (ATLAS) 11. 4. 2020, foto: Ladislav Červinka

Podobně (8,5 mag) je na tom i stálice posledních měsíců C/2017 T2 (PanSTARRS), která se nyní nachází v Žirafě. Nechá s naložit i větší zvětšení, kdy se ukáže v celé své kráse. Svůj lesk by si mohla udržet minimálně do léta.

To ale už neplatí o třetí kometě C/2019 Y4 (ATLAS), jenž měla našlápnuto na kometu roku. Začíná se bohužel rozpadat a její jasnost pomalu klesá (9 mag). Stále je ale dobře viditelná jako relativně velký mlhavý obláček vysoko v Žirafě. Větší zvětšení pak ukáže i protáhlou centrální kondenzaci, která ale už není zdaleka tak výrazná jako ještě před pár dny. Jsem rád, že jsem si na ní nevsadil

Kometa C/2019 Y4 (ATLAS) 11. 4. 2020, foto: Ladislav Červinka

Kometa C/2019 Y4 (ATLAS) 11. 4. 2020, foto: Ladislav Červinka

Každopádně na těchto jasných kometkách se mi líbí, že není ani potřeba mapka k vyhledání. Najdou se snadno vždy o kousek dál než předešlou noc. Jsou tak výrazné, že hned praští do očí. To už ale zdaleka neplatí o dalších vlasaticích, ze kterých vybírám pět nejzajímavějších.

Se dvěma se asi můžeme rozloučit. Jsou to ty, se kterými jsme se loučili v binarech posledněC/2018 N2 (ASASSN) a C/2020 A2 (Iwamoto). První byla minulou noc blízko hvězdy Shedir, takže ji vyduchařit i v poctivém půlmetru byl docela problém, ale ani druhá jasností moc neoplývá, když jsem ji odhadl jen na 15 mag.

Místo nich ale nastupuje trojice nových krásek v podání C/2019 N1 (ATLAS) v Draku, 246P/NEAT ve Vlasech Bereniky a 88P/Howell v Panně. První zmíněná by to koncem roku mohla dotáhnout na viditelnost v obřích binarech (10 mag), druhá tu s námi vydrží déle, ale asi se přes 13 mag nepřehoupne, ale kometka paní Howellové by se mohla dostat už teď v létě až na viditelnost triedrem (8 mag). Bude to ale beztak zase difúzní mrška jako při návratu před pěti lety. Zatím mají všechny kolem 14,5 mag, což je ovšem pro skvělý Taurus Izerinus pod oblohou s SQM-L 21.66 taková snadná chuťovčička.

Nedávné objevy nových jasných vlasatic mě naplňují optimismem do dalších týdnů, tak uvidíme, o čem si tu budeme psát za měsíc. Věřím, že kolegové fotiči doplní strohý text i o nějaké pěkné obrázky. Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Kometární okénko – duben 2020”

  1. Vic

    Po minulé noci v Jizerkách bych do seznamu ještě doplnil C/2017 K2 (PanSTARRS), jenž jsem odhadl na 15,4 mag a hlavně 210P/Christensen, která je už také cca 90 minut po západu Slunce 10 stupňů nad obzorem ve 20″ drobečkovi dobře viditelná.