Zatmění Slunce na severu Čech

Předpověď počasí byla příznivá pro všechny ostatní lokality, mimo těch, ze kterých jsme letošní částečné zatmění Slunce pozorovali. A mraků bylo tentokrát na severu Čech opravdu hodně. Tradičně jsme pořádali pozorování pro veřejnost ze dvou míst – iQLANDIE v Liberci a hvězdárna v Turnově.

Popíši situaci v Turnově, průběh akce v Liberci můžete shlédnout zde. V Turnově na Vrchhůře se první nedočkavci začali scházet již před 11 hodinou. Sluníčko si s námi hrálo na schovávanou, vždy na chvíli vykouklo a zase se schovalo za hustší mraky. Takto jsme pozorovali vstup Měsíce před sluneční disk – oblačnost vytvářela přírodní filtr a tak byl nejhezčí pohled neozbrojeným okem. Byli jsme však optimisté, neboť blížící se velká „modrá díra“ dávala šanci i na pozorování dalekohledy. Nakonec jsme si asi půl hodiny před maximální fází užívali azurově modré oblohy a pohledy různými typy filtrů. Poté oblačnost opět trochu zhoustla a další větší „díra“ přišla až před koncem zatmění. Přesto si asi padesátka návštěvníků mohla pěkně užít toto vesmírné divadlo. Byl mezi nimi i vzácný host dr. Zbyněk Melich a neodpustím si jednu perličku: bavili jsme se, jak jinak o dalekohledech a řeč se stočila na starý refraktor Meopta AD800 – vzpomínal jsem, že jsem ho vlastnil již jako mladý astronomický elév v 80. letech minulého století a pochvaloval si jeho optiku. Dr. Melich si jen s úsměvem povzdechl: „Já vím, já ten objektiv navrhoval…“

Při začátku zatmění oblohu nad Turnovem halila z větší části mračna.

Pohled pouhým okem přes dramatická oblaka byl ale velmi působivý.

Počasí se nakonec umoudřilo a před maximem jsme si užívali jasnou oblohu.

V kopuli se pozorovalo refraktorem 102/1350 mm s Herschelovým hranolem.

Ten skýtal detailní pohled na fotosféru ozdobenou několika skupinami pěkných skvrn.

Na terase byl připraven refraktor AD800 s černým foliovým filtrem.

Dalším přístrojem byl 60mm sluneční dalekohled Lunt.

V Luntu bylo vidět také několik pěkných protuberancí u jižního okraje slunečního disku.

Koukalo se také přes svářečské filtry.

Zatímco my jsme pozorovali, Tonda v jižní části terasy zajišťoval přenos zatmění na internet.

Vzácná návštěva – dr. Melich poblíž AD800.

Momentka krátce před maximem projekcí za okulárem právě přes AD800.

Pěkná reportáž Aleše Majera z hvězdárny ukazuje, jak velký význam má pozorování těchto úkazů pro laickou veřejnost. Přestože se jednalo o všední den a úkaz probíhal kolem poledne, kdy většina lidí nemá čas, našlo se dost školáků i lidí z řad veřejnosti, kteří se zastavili a společně s námi pozorovali.

Náhoda tomu chtěla, že navzdory předpovědi, že nebude skoro nic vidět, se v Turnově i u iQLandie pozorovalo. Při vzpomínce, jak jsme 10. června 2021 viděli asi dvě minuty, zatímco v Turnově na hvězdárně bylo jasno skoro celou dobu úkazu, jsme se s Tondou rozhodli vytvořit dvě vysílací stanoviště živého streamu ze zatmění. Byl to bláznivý přenos, jako obvykle naše přenosy bývají. Žádný nudný záběr na Měsíc přecházející před Sluncem. Naopak snaha přinést trochu té atmosféry až do domácností a škol. Něco se povedlo více, něco méně. Z vložených příspěvků vznikla samostatná přednáška, kterou přikládám:

Každopádně nám pořadatelům udělalo radost, že si přenos lidé našli a že i naživo v Liberci bylo pozorování s lidmi moc fajn. Kolik se tam vystřídalo dospěláků i dětí nelze ani odhadnout, protože jsem byl ve víru živého vysílání, řešení technických obtíží, propojování s hvězdárnou a nastavování techniky. Ale díky kolegovi Ondrovi z planetária, který se lidem věnoval lze odhadnout, že šlo o vyšší desítky až nižší stovky návštěvníků.

Díky příznivému počasí a lépe připravenému živému přenosu mi zbyl i čas na vyfotografování a pozorování Slunce s Měsícem. Vznikla z toho mozaika, která ukazuje různé metody – od těch, které vyžadují drahou kameru a dalekohled, přes vybavení zahrnující drahý dalekohled a mobil až po snímání jenom mobilem bez filtru (dírkovou komorou přes listy stromu nebo přes oblačnost).

Chtěl bych všem lidem kolem poděkovat, že jste a že díky vám byl úkaz tak krásným zážitkem.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.