Den a noc na Jizerce 2023 − ohlédnutí

V sobotu 12. 8. 2023 proběhl na Muzeu Jizerských hor v osadě Jizerka, která je centrem mezinárodní Jizerské oblasti tmavé oblohy, už 12. ročník akce pozorování hvězdné oblohy, která nese název Den a noc na Jizerce . Místní ochránáři-muzejníci ve spolupráci s Klubem astronomů Liberecka, hvězdárnou Turnov, iQLandií v Liberci a  Astronomickým ústavem AV ČR připravili pro zájemce o pozorování oblohy bohatý program.

Kromě pozorování Slunce a Venuše byly připraveny tři poutavé přednášky, z nichž jedna byla věnována těm nejmenším. V dalších dvou se zájemci dozvěděli něco nového o vzniku vesmíru a co nás ještě do konce roku čeká na obloze. Pořadatelé tež připravili zábavné koutky – malí i velcí zkoušeli štěstí při poznávání souhvězdí, mohli si navléknout nebeské náramky a náhrdelníky nebo si souhvězdí vyrobit a vybarvit. V průběhu blížícího se soumraku měli možnost si všichni odpočinout od koukání na oblohu poslechem písní o Jizerských horách při vystoupení folkové kapely Zlatý holky. Pro účastníky bylo připraveno občerstvení, jehož se na výtečnou zhostili členové Jizersko-ještědského horského spolku.

V podvečer proběhl vzpomínkový akt na zakladatele pozorování hvězdné oblohy na Jizerce, hvězdáře Pepína, který nas vloni opustil − mimo jiné se četla Pohádka o Jizerské tmě.

Kolem 20. hodiny se náhle obloha zatáhla a vypadalo to na konec akce. Pořadatelé však byli na tuto možnost připraveni. Náhradní program v podobě promítání filmu o Jizerských horách – Příběh jedinečné krajiny, kterého se zúčastnil i autor filmu Viktor Kuna, byl skvělou alternativou.

Jizerka  však nezklamala a kolem půl desáté se mraky roztrhly a za obrovského jásotu cca 300 lidiček, kteří trpělivě čekali, začalo to pravé pozorování hvězd a létajících Perseidů. V kuolárech se šeptalo, že to zařídil Pepíno. Samozřejmě, že byla na pořadu poslední přednáška – procházka hvězdou oblohou, kdy si zájemci vyslechli poutavé vyprávění o vzniku souhvězdí, která se na noční obloze objevila. Poslední zájemce přepadla únava kolem druhé hodiny ranní.

Co závěrem? Vše klaplo na jedničku. Jasné počasí přes den i noc doprovázené příjemnou teplotou. Perfektní pořadatelská služba a všude přátelská pohoda.  A co hlavní, přijely spousty lidí − a bylo patrné, že nešlo o náhodné návštěvníky. Louky kolem muzea byli v nedělních ranních hodinách plné bivakujících hvězných návštěvníků. Děkujeme všem, kteří se na této akci podíleli. Bez jejich obětavosti a úsilí by něco tak krásného nemohlo vzniknout.

Pavel Byron

 

Slunce pomalu zapadá, vlevo dole nenápadná skvrnka. Pohled mobilem přes dalekohled s fólií pro bezpečné pozorování Slunce

Slunce pomalu zapadá, vlevo dole nenápadná skvrnka. Pohled mobilem přes dalekohled s fólií pro bezpečné pozorování Slunce

Snímek polské chaty Szrenica mobilem přes okulár dalekohledu

Snímek polské chaty Szrenica mobilem přes okulár dalekohledu

 

K níže uvedené fotografii se krásně hodí vzkaz Martina Koblihy:

Nádherný záznam věcí v proudu času! Toto mě pokaždé dostane. Kontrast pomíjivosti prachové částečky uvolnivší se z komety před dávnými věky, letící miliony let prostorem, mizející během zlomku vteřiny v atmosféře naší Země, kde právě stojíme a žijeme naše životy, na pozadí putujících hvězdokup a galaxií jejichž stáří a vzdálenosti nelze lidskou myslí ani pochopit. Díky díky díky.

Perseidy 2023 z Jizerky 12./13. 8. 2023. Meteory se vlivem perspektivy zdánlivě rozlétají ze souhvězdí Persea. Na snímku vidíme výrazný pruh Mléčné dráhy. Poblíž radiantu roje (místo odkud se meteory rozlétávají) vidíme dvojitou otevřenou hvězdokupu v Perseu. Vpravo uprostřed je viditelný jasný podlouhlý flíček, to je slavná galaxie M31 v Andromedě. Další galaxii, M33 v Trojúhelníku, najdeme jako slabší obláček dole vpravo. Šikmé zelené pruhy představují airglow, slabě vyzařující plyn ve vysoké atmosféře.Foto: Martin Gembec, Canon 6D + Sigma 35mm, clona 2,2, do jednoho snímku v délce 60 s bez oblačnosti byly z celé série registrovány zachycené meteory do míst, kde zazářily. Většina spadla od 23:45 do 0:25, poslední v 0:45 SELČ.

Perseidy 2023 z Jizerky 12./13. 8. 2023. Meteory se vlivem perspektivy zdánlivě rozlétají ze souhvězdí Persea. Na snímku vidíme výrazný pruh Mléčné dráhy. Poblíž radiantu roje (místo odkud se meteory rozlétávají) vidíme dvojitou otevřenou hvězdokupu v Perseu. Vpravo uprostřed je viditelný jasný podlouhlý flíček, to je slavná galaxie M31 v Andromedě. Další galaxii, M33 v Trojúhelníku, najdeme jako slabší obláček dole vpravo. Šikmé zelené pruhy představují airglow, slabě vyzařující plyn ve vysoké atmosféře.
Foto: Martin Gembec, Canon 6D + Sigma 35mm, clona 2,2, do jednoho snímku v délce 60 s bez oblačnosti byly z celé série registrovány zachycené meteory do míst, kde zazářily. Většina spadla od 23:45 do 0:25, poslední v 0:45 SELČ.

Odpověď