Kometární okénko – říjen 2023

Mám neodbytný pocit, že jsme si v září vyčerpali všechny jasné noci do konce roku (a možná ještě dál). Zatímco minulý měsíc jsem zalogoval 29 pozorování, teď v říjnu mám s bídou dvě. A předpověď počasí na další dny moc optimismu nedává. Kdyby se ale přeci jen vyčasilo, je dobré být připravený. Tak tedy co by bylo vidět na kometárním nebi, kdyby bylo jasno?

Jsou tu především dvě, vlastně tři, jasné triedrové kometky, které v říjnu procházejí periheliem. První je dobře známá 103P/Hartley (perihel 12. 10.) putující souhvězdím Blíženců, tedy viditelná v druhé půlce noci a ideálně pak až nad ránem. Druhou je druhá historicky očíslovaná 2P/Encke (perihel 22. 10.). Ta je sice podobně jasná (9 mag), nachází se ale jen nízko nad východem na konci astronomické noci a období její viditelnosti tak o tomto novu bohužel pro současný návrat definitivně končí. Máme tu ale za ni dobrou náhradu! 29. října projde přísluním letos objevená C/2023 H2 (Lemmon), která sice zatím triedrem úplně dobře pozorovatelná není, má ale k tomu směle nakročeno. Přešla z Velké medvědice do Honicích psů, kde se v těchto dnech prosmýkne kolem galaxie M106, takže je dobře pozorovatelná jak zvečera, tak potom znovu i nad ránem. Do konce října by to mohla vytáhnout na osmou hvězdnou velikost, což ji zařadí mezi kometární Top 3 tohoto i následujícího měsíce.

Z užší špičky nám bohužel v říjnu vypadává jinak hezky jasná (10 mag) a moje oblíbená kometka C/2020 V2 (ZTF), a to z důvodu odstěhování se za teplem na jižní oblohu. Rozloučit se s ní ještě můžete, pokud máte opravdu dobrý výhled k jihu, nebo tím směrem aspoň trošku popojedete (minimálně do Rakouska).

V druhé kometární lize se ale také hezky bojuje. Pro majitele trpasličích dalekohledů s aperturou kolem 10 palců tu mám hned několik zajímavých kandidátů na odlovení. Začnu tou nejnovější, co zrovna jako na potvoru moc nepočká. 28. září byla objevena C/2023 S2 (ATLAS) a hned podobně jako Nishimurova krasavice je viditelná i v amatérských přístrojích, což je mimochodem u „kombajnových“ komet docela rarita. Bohužel ze stávajících 12 mag se nikam dál asi neposune a následně začne zase rychle slábnout. Proto neotálejte a lovte zvečera nízko v Hadonoši, než zas začne rušit Měsíc!

Mnohem lepší podmínky má 12P/Pons-Brooks vysoko v Herkulu. Před pár dny (5. 10.) prodělala další významný outburst a z difúzní mršky se stala opět jasná hvězdička. Už druhý den z ní byla malá nestelární kulička, jak jsem měl možnost sledovat, a nyní se podobně jako posledně den ode dne zvětšuje a rozplizává, proto rovněž na nic nečekejte a pozorujte! Na snímcích znovu vystrkuje svoje charakteristické růžky, vizuálně ale vidět nejsou.

Nabídnu zde ještě tři další relativně snadné ověřené kousky. Stále dobře se drží C/2022 A2 (PanSTARRS) na vršku Vodnáře, i když ta už také bude jen a jen slábnout. Oproti ní je C/2023 E1 (ATLAS) na spodku stejného souhvězdí už u konce s dechem. Lépe se vám tak možná bude hledat navrátivší se C/2017 K2 (PanSTARRS), kde ale naopak nehraje moc do karet pozice v husté Mléčné dráze nad ránem v Jednorožci.

Jestli se letos ještě někdy vyjasní, zkusím zjistit, jak na tom jsou slabší kousky. A zajímalo by mě například, zda je už viditelná 62P/Tsuchinshan nebo co právě dělá bláznivá 29P/Schwassmann-Wachmann. Pokud se mi to v dohledné době podaří vyzkoumat, doplním to do článku. Pokud ne, uvidíme se nejdéle zase za měsíc u dalšího kometárního okénka.

Kometám zdar!

Vic KaL ◊!

PS: A co vy? Měli jste jasno? Byla šance něco pozorovat? Podělte se se svými zážitky v komentářích.

4 komentářů k “Kometární okénko – říjen 2023”

  1. saffroin

    Včera jsem na zahradu vytáhl mini Dobson 8″ za jediným účelem, ulovit 12P/Pons-Brooks. Kometa se jevila jako rozplizlá mlžinka v 85 % viditelná přímým pohledem.Jelikož se pod balkonem teperoval i 12″ Dopbson, byl jsem hodně zvědavý o kolik ukáže víc než 2 kg.Už při vyhledáváni se najednou objevilo mnoho nových malých hvězdiček.Kometka byla najednou krásně viditelná přímým pohledem.Byla to zase rozplizlá mlžinka, ale lépe ohraničená a ukázalo se i mírné zjasnění v jejím středu.

  2. Vic

    Raději jsem nenechal nic náhodě a minulou noc vyrazil s 20″ do Alp. Cílem bylo ulovit ještě C/2020 V2 (ZTF) a to se povedlo! Nacházela se v době kulminace v 00.30 SELČ jen asi 2 stupně nad obzorem, ale díky své jasnosti a kondenzovanosti byla snadno viditelná. Podařilo se mimo jiné za svítání zalogovat i 2P/Encke. Ta je poněkud nezvykle také pěkně kompaktní. Největší radost ale udělala C/2023 H2 (Lemmon). Tahle mrška od posledního pozorování významně zjasnila a je to nyní fakt pecka! Vřele doporučuji!

  3. saffroin

    Dnes ráno jsem počkal, až Velký vůz vystoupá a vyrazil nad vesnici lovit C/2023 H2 (Lemmon). Bohužel i tak se  kometa nacházela v místě, kde ruší v dálce přesvícený ValMez. Kometu se mi podařilo zalogovat,ale byla to duchařina.V 8 “ vypadala jako slabý mlhavý flíček.Uvidime, jak se předvede v listopadu, kdy ještě zjasní a bude o něco výš.

  4. Vic

    My jsme vyrazili do mrazivé noci (−2 °C) do polských Jizerek. Jaký to rozdíl proti +16 o pár dní dřív v Rakousku! C/2023 H2 (Lemmon) je ve 22″ slušná vypalovačka, navíc ještě pomáhá kometární filtr (stejně jako u 103P). Bylo hezké, když byla v pátek v jednom poli s M106, teď už je o kus dál.
    Trochu zklamání je zatím C/2023 S2 (ATLAS). Obávám se, že už to s ní lepší nebude.
    Hodně ztratila ze svého lesku i C/2022 A2 (PanSTARRS), asi ji dáme brzo sbohem.
    Z jasnějších toho už pak kromě 12P moc nezbývá.

Odpověď