Kometární okénko – prosinec 2023

Když jsem v říjnovém okénku psal, že jsme si zřejmě v září vybrali všechny hezké noci až do konce roku (a možná ještě dál), netušil jsem, jak nakonec blízko budu ke kruté pravdě. Listopadové počasí aspoň tady u nás na severu bylo opravdu zlé a tristní situace pokračuje i v první dekádě prosince. Doufejme, že druhá půle měsíce po posledním letošním novu (13. 12.) bude přeci jen přívětivější. Abychom se mohli řádně připravit a nebyli zaskočeni, až se konečně vyjasní, přinášíme další přehled mlhavých objektů s kometárním rodokmenem.

Každou chvíli mi chodí e-mailem zprávy o novém skokovém zjasnění komety, ale nejedná se o starou známou 29P/Schwassmann-Wachmann, která je teď celkem zticha, ale o ještě starší legendu s označením 12P/Pons-Brooks. Ta se právě prosmýkla kolem jasné Vegy a dostává se na špičku kometární hitparády. Zjasňuje postupně, jak se blíží ke Slunci, a bere to navíc i po skocích díky četným outburstům. Nyní má kolem 9 mag, tak je viditelná už i v triedru, ale víc si ji užijeme ve větším přístroji. Ačkoliv nikdy nezapadá, nejlepší chvíle na pozorování je hned zkraje večera, případně pak znovu nad ránem před svítáním. Zajímavá situace nastane 25. 12., kdy bude přecházet přes otevřenou hvězdokupu NGC 6791.

Podobně jasná, ne-li jasnější, ale s mnohem větší komou, proto ne tak nápadná, je ranní kráska 62P/Tsuchinshan. Pozorovat lze už kolem půlnoci spolu se stoupajícím souhvězdím Lva, do kterého se nyní promítá. Vypadá jako velká difúzní koule, takže tmavá obloha a malé zvětšení je to, co na ni platí. A můžete zkusit i kometární filtr, pěkně se v něm vyjímá. Tahle mrška projde koncem měsíce kolem známého Leo Tripletu, bohužel tou dobou bude pěknou podívanou kazit krutý úplněk. Fotografové dostanou proto možná lepší šanci ji zachytit o týden dříve (21. 12.), když přeleze přes galaxii NGC 3485.

Filtr využijete i na 103P/Hartley plující nad ránem o něco níže Hydrou. Pomalu nám slábne, ale stále se drží kolem 10. hvězdné velikosti, tak je vhodná i pro trpasličí dalekohlídky. Opět očekávajte velkou rozplizlou kruhovou mlžinku. Tmavou jiskřivou zimní oblohu proto u ní oceníte více než kdy jindy.

V dosahu menších kukátek je pak už jen trvalka C/2017 K2 (PanSTARRS). Ta kulminuje hodinu po půlnoci přes 30 stupňů vysoko a pomalu míří z Jednorožce do sousedního Orionu. Těšit se můžete na malý difúzní obláček zhruba 12 mag s jasnějším středem. Slábne velmi pomalu, ještě se s ní tedy rozhodně neloučíme.

Naší pozornosti by ale v těchto dnech neměla ujít zejména rychle zjasňující 144P/Kushida. Tvoří hezkou krátkoperiodickou dvojičku s blízkou a doposud výraznější, ale už ne moc zesilující 32P/Comas Sola. Ideální čas na ně je kolem deváté večerní (SEČ) a najdete je poblíž ekliptiky mezi Jupiterem a Uranem v souhvězdí Berana. Postupně se od sebe na obloze vzdalují, ale stále se vejdou do zorného pole o průměru dvou stupňů. Jen jsou příliš slabé na rozumné pozorování při malém přiblížení, chce to naopak zvětšení pořádně ochrustit, co dalekohled a podmínky snesou. 144P by to měla ze stávajících cca 13 mag do ledna vytáhnou k nadějné osmičce, 32P se na 14 mag bohužel podle současných předpokladů zarazí.

Pomalu se dostáváme k závěru. Na obloze je sice ještě spousta drobotě kolem 15 mag a slabších, zejména zvečera ve Velrybě a okolí a pak také nad ránem nízko ve Vahách, ale na ty jsem při současném počasí nenašel chvíli, abych je pořádně proklepl. Zmíním snad jen v druhé půli noci znovu už slušně viditelnou C/2022 E2 (ATLAS), která je při poloze vysoko ve Lvu a jasnosti už okolo 14 mag snadným cílem i pro běžnou čtyřstovku.

A co vy? Také čekáte na vyjasnění jako na smilování? Povedlo se vám vychytat díry v oblačnosti a spatřit nějakou kometku? Podělte se v komentářích!

Vic KaL ◊!

15 komentářů k “Kometární okénko – prosinec 2023”

  1. Aleš

    Heureka!!! Dnes večer se v Jablonci na 15 min. roztrhla deka… Sledoval jsem postupující díru na satelitních snímcích, tak jsem byl připraven na zahradě s binarem 25×100 natočeným k Veze. A opravdu mezi 17.05—17.20 SEČ se krásně vyjasnilo. Na ještě soumrakové obloze a ve městě se sněhem to byl docela boj, ale nakonec se 12P nechala ulovit i když za těchto podmínek to byla docela duchařina. Když se zatáhlo v Lyře, otočil jsem dalekohled ještě aspoň na Jupiter, ale za pár minut bylo po všem. I tak po dlouhém půstu velká radost…

  2. Vic

    To u nás se vyjasnilo dnes o půl druhé ráno, tak jsem vylezl alespoň s triedrem ke komínu. 62P je už pěkná vypalovačka. Ani jsem nepotřeboval mapku a na hrudi Lva ji snadno našel.
    Na večerní komety jsem vyrazil pro jistotu předevčírem do BOSO (pod Mužský), kde bylo jasno, a zkouknul v 10″ aspoň trojici 12P, 32P a 144P.
    Ještě se teď chystám na čerstvě zjasněnou 29P, jestli se počasi znovu nad námi slituje…

  3. Petr Kahánek

    V Beskydech to bylo presně tak jak to popsal Aleš-kolem 17 30 se vyjasnilo ale nějaká vys. oblačnost tam ještě byla-jsem vytáhl Newtona 150/750 abych po měsíčním půstu zase pátral po kometě 12 P.Zahradu mám teď přesvětlenou víc než jindy takže jsem ji dal tak tak.Boční pohled a problikávala jako hodně slabá mlžinka , nejlépe při zv.50 kr.Průměrkolem 3′.Pro další pozorování musím zajet někam za město-teď jsem myslel žese hned opět zatáhne ale vydrželo to cca 2 hod.!Podíval jsem se taky pěkně ostrý Jupiter ale ranní pozorování už nevyšlo-zataženo.No kometu jsem viděl a splnil si tak letošní cíl dostat se na 12 komet celkově.

  4. Aleš

    Tak jsem dnes nad ránem shlédl také 62P/Tsuchinshan. Byl jsem na jedné akci ve Špindlu a po půlnoci se krásně vyjasnilo. V autě vozím triedr 8×40 a kolem druhé hodiny ranní nebyl problém na horské obloze kometku najít jako slabou mlžinku v těle Lva. Během asi 10 min. pozorování jsem viděl i 3 geminidy.

  5. Petr Kahánek

    Dnes ráno konečně jasno-zkusil jsem najít ze zahrady 62/P Tsuchinshan. Triedry nezabraly tak jsem vytáhl SW 150 P a s ním již bez problémů kometu viděl. Nejl. zv.-50 krát.Během dvou hodin pozorování se kometa znatelně posunula.Odhad jas. kolem 8,5 mag. a průměr 7′.Jinak seeing už večer byl hodně špatný- A IV, takžeGRS na Jupiteru bez šance.Ale zase dvě komety během týdne po té mizerii to potěší.

  6. Vic

    U nás bylo také jasno, ale obloha tak bídná, že by z toho jeden brečel. První půlku noci jsme dolovali z bahna Romanovu oktávii, ve druhé (zejména co odlezla vysoká) se dalo i něco pozorovat, tak jsem zkouknul aspoň ty nejjasnější kousky.
    Hned po zveřejnění tohoto Kometárního okénka prodělala další outburst 29P, proto jsem aspoň zkontroloval, že je v 16″ stále snadno viditelná jako teď už víc neostrá hvězdička. Bude se asi dál rozplývat, ale zatím je vidět pořád dobře.
    Z nových jsem měl v plánu 226P/Pigott-LINEAR-Kowalski (teda spíše staronových – viděl jsem ji už v roce 2016), ale podmínky nízko nad obzorem nebyly dost dobré, abych se o ni byť jen pokusil.
    Snad není letos všem hezkým nocem konec…

  7. Petr Kahánek

    Ještě k té 62/P – Roman Hujer uveřejnil na facebooku pěknou fotku komety která byla přesně v té pozici jak jsem ji ráno viděl v dalekohledu.Díky Romane.Teď mám další cíl a tou je zjasňující 29/P.Bude to chtít větší průměr a co nejdříve to zkoušet.

  8. Castor 98

    Ahoj, gratulace k pozorování všem, krásná práce! U nás v Brně a okolí je to beznadějné, naposledy jsem pozoroval asi před měsícem, kdy jsem viděl kometu C/2023 H2 (Lemmon), která už je z naší oblohy bohužel pryč. Když bylo na začátku podzimu hezky, moc jsem si užíval pohled na 103P/Hartley, ta byla v binokuláru 20×80 i na zdejší obloze na kraji města opravdu nádherná, měla skoro až 8 mag. Teď je už bohužel mlhavo, předtím zase padaly různé srážky, a to jak dešťové, tak smíšené, tak sněhové. Doufám, že se co nejdřív vyjasní, abych mohl zkusit aspoň ty komety 12P a 62P.

  9. Vic

    Predpověď na dnešek nebyla dobrá, ale nakonec ta vysoká, co malovali, se poněkud rozestoupila, a dost možná, že to byla nejlepší noc za dlouhou dobu. V té necelé hodince, co byla k dispozici, jsem stihl zkouknout aspoň sedm nejjasnějších kometek, bohužel jen v příručním desetipalci, protože než bych naložil a pak sestavil větší kukátko, už by se zas zatáhlo. Dole v údolí byla mlha, musel jsem na kopec. Měl jsem díky tomu zas aspoň další nevšední zážitek do sbírky. Cesta na Frýdštejn byla pěkně namrzlá, blbnul jsem s ručkou, až jsem skončil pod hradem v pangejtě. Zachránil mě sněhový mantinel a vyhrabal jsem se nakonec sám bez pomoci… Jó, zimní radovánky :þ

    Jsem rád, že komety nepozoruju sám, ale že se jim věnuje čím dál víc lidí. Za listopad jsem měl sedm kometárních seancí, teď v prosinci to byla moje pátá a doufám, že ne poslední. Je potřeba využívat každou příležitost!

  10. Petr Kahánek

    Večer mraky,šel jsem spát ale předpověď byla nadějná,vzbudím se kolem půlnoci a taky že jo docela průzračná obloha.Pozici komety 29/P jsem 6″ našel díky Jeslím rychle,MHV hvězd 11,8 mag ,nejl. zv. 85 krát ale neviděl jsem ani náznak.No nevadí byl to první pokus prinesl zkušenost a budu se snažit dál.

  11. Martin Gembec

    Konečně jsem se k sournu dostal. Kometa 62P opravdu letí kolem tripletu ve Lvu, to jen sorry Alešovi, myslel jsem, že poletí pod ním. Ale teda tahle kometa je opravdu milým překvapením. Na tmavé obloze na Jizerce byla opravdu snadným cílem pro 8×42 a v 20×80 velká výrazná mlhavá koule. Jsem rád, že se konečně chvíli vyjasnilo. Další komety seriózněji, až nebudu tak brzo po nemoci.

  12. Vic

    Dosah 11,8 mag v dalekohledu je na spatření 29P asi málo. Kometa má kolem 12,5 mag. V 10″ jsem použil zvětšení 170×, aby se ukázala. Je to teď taková malá matná ploška. Díky blízkosti M44 se fakt dobře hledá.
    Zkoušej dál, ona se poddá.

  13. saffroin

    Konečně se včera po několika týdnech dalo pozorovat.Podmínky nic moc .Mlha těsně pod vrchol kopce, přes který se občas i převalila.Při teplotě -2 °C bylo všechno na konci pozorování pokryto jinovatkou.Dal jsem v 8″  jako povinnost jen 62P.Další kousky už nemělo smysl zkoušet, přišla oblačnost.I tak to stálo za to ,pauza v pozorování komet byla hodně velká.

    Vic je rád ,že se kometám věnuje čím dál víc lidi.Co takhle udělat  někdy  setkání amatérských kometářů?

  14. Aleš

    Ráno ve středu 27. 12. se v Jbc vyjasnilo, jak jsem zjistil, když mě po páté hodině vzbudil pes. Vzal jsem ho na zahradu a při té příležitosti vytáhl APM bino 30×100 do jehož zorného pole se pohodlně vešel Leo Triplet i s 62P. Na městské obloze se žárovkou M0 nad západem to nebyl žádný „Tuzex“, ale aspoň jsem to viděl… Povedené fotky z Rakouska a Namibie jsou na https://spaceweathergallery2.com/

  15. Aleš

    Napsal jsem komentář, ale neobjevil se tu (?), tak to zkusím znovu…
    V Jbc se vyjasnilo 27. nad ránem, což jsem zjistil při ranním venčení psa, tak jsem vytáhl APM bino 30×100 a kouknul na přiblížení 62P k Leo Triplet. Do zorného pole se mi to pěkně pohodlně vešlo. Nad západem visela žárovka v podobě úplňkové M0, ale přes půl oblohy daleko a nízko nad obzorem na městské obloze zase tolik nerušila. Následující noc, kdy bylo přiblížení nejtěsnější byla tak hustá vysoká oblačnost, že jsem večer jenom z povinnosti kouknul na prosvítající Jupiter a vycházející M0. Po půlnoci 29. se opět vyjasnilo, ale M0 už byl zatraceně blízko u Lva a difuzní objekty dokonale smazal. Zkusil jsem SB 25×100 a krom pás slabých hvězdiček jsem neviděl nic. Přezbrojil jsem na 10″ newton a při 60x jsem vykoukal centrální část M66 a oblast jádra komety.

Odpověď