Planetární noci

Letošní červenec je měsícem, ve kterém lze v průběhu jedné krátké letní noci spatřit všechny planety Sluneční soustavy. Na večerní obloze je to hlavně jasná Venuše, coby „Večernice“, které sekunduje již nevýrazný Mars. Kolem půlnoci jsou již vysoko nad jihovýchodem planetární obři Jupiter se Saturnem. Druhá polovina noci nabídne pro změnu tuláky na periferii – Uran a Neptun. No a za svítání se na ranní obloze ukáže také Merkur.

Využili jsme teplé jasné noci a v sobotu vyrazili s Ladinem na Jizerku. Neměli jsme ambice na „hard core deep sky observing“, tak jsme i přes svítící penzion kvůli většímu pohodlí zakotvili na parkovišti na Mořině. Tam už rozkládal svoje fotografické nádobíčko kolega z Hamrů, tak jsme navázali družbu. Po čase jsem provětral „bejka“ (20“ dob), Ladin vzal pouze menší „půlmetr“ (10“ dob). Zpočátku jsme se kochali hlavně mlhovinami ve Střelci a dalšími „vypalovačkami“ letního nebe. Obloha byla průzračná a dobrý seeing dával jistou naději na pěkné obrázky planet. Ty jsme nechali vystoupat výše nad obzor a dobré podmínky se opravdu projevily. Díky klidnému vzduchu předčil tentokrát pohled 20“ dalekohledem výrazně svého polovičního kolegu, který je jindy na planety nedocenitelný. Při zvětšení 250x byl obraz krásně klidný a velmi kontrastní – pohled do okuláru ukázal parádní detaily v oblačných pásech Jupiteru i kolem GRS. Sledovali jsme také putování tmavého kotoučku Ganymedova jižním rovníkovým pásem skrze disk planety samé (jak dokumentuje kresba Davida Graye z UK). Cassiniho dělení bylo patrno po celém obvodu zavírajícího se Saturnova prstence. Dlužno poopravit v úvodu použité slovní spojení „teplé noci“ neb rtuť teploměru klesla na sklonku noci k hodnotě 4 °C.

Daleko tepleji bylo v pondělí večer na terase turnovské hvězdárny, kde jsme sledovali s hrstkou zájemců těsnou konjunkci Venuše s Marsem, kterou ozdobil svojí přítomností ještě tenký srpek Měsíce. Venuše byla nepřehlédnutelná hned po západu Slunce a v dalekohledu se záhy objevil i malinký oranžový kotouček Marsu. Všechna tělesa pomalu klesala do vrstvy vysoké oblačnosti u obzoru a při západu Měsíce scenérii dozdobila i noční svítící oblaka.

AM

Pár dokumentačních fotografií od Martina Maška.

Konjunkce těles z terasy turnovské hvězdárny

Slabá NLC nad severozápadním obzorem

MaG: Konjunkce Měsíce s Venuší byla krásnou podívanou už 13. července odpoledne. Podařilo se mi obě tělesa vyfotografovat pomocí Canonu 6D na dalekohledu WO FLT98 s reduktorem v ohnisku 510 mm. Srpek Měsíce byl s obtížemi viditelný i okem, pokud se člověk podíval ve směru, kam mířil dalekohled. Na přiloženém zmenšeném snímku je vidět, že na denní obloze byly objekty obtížně viditelné. Zde verze bez popisků.

Měsíc a Venuše 12. 7. 2021 v 16:45 SELČ

Měsíc a Venuše 12. 7. 2021 v 16:45 SELČ

Před 19. hodinou jsem už viděl okem i Venuši a v 19:30 jsem v okuláru Hyperion 24 mm spatřil i slabounký načervenalý Mars. To byl opravdu úspěch. Valstně si nevybavuji, že bych někdy viděl Mars na obloze v době, kdy je Slunce ještě nad obzorem. K jeho nalezení pomohla blízká Venuše a opakované najíždění na něj pomocí GoTo montáže. Po popojetí z Venuše jsem si jej opakovaně všiml uprostřed zorného pole.

Pak přišel samotný večer, kdy Měsíc s Venuší tvořily krásnou dvojici při pohledu triedrem 8×42. O něco později, po půl desáté jsem zjistil pomocí velkého binokuláru na terase iQLANDIE, že už je krásně vidět vedle Venuše i Mars.

Zážitky z pozorování jsem se i přes nesnáze pokusil přenést na diváky online přenosu na kanálu YouTube. Věřím, že další takový přenos bude lepší, i díky této zajímavé zkušensoti.

Komentáře byly uzavřeny.