Loučení s Lichtenkneckerem

Stále mám v paměti den, kdy se na slavnostním znovuotevření hvězdárny v Turnově zjevil tajemník České astronomické společnosti Pavel Suchan a přivezl s sebou nečekaný dárek – refraktor se špičkovým 6“ objektivem belgické firmy Lichtenknecker Optics, který nám ČAS na hvězdárnu zapůjčila. Řadu let byl chloubou místní kopule a poskytoval nádherné obrazy hlavně Měsíce, fotosféry Slunce a planet. Ve vzácných chvílích výborného seeingu nám umožnil spatřit nevídané detaily na kotoučcích Jupiteru a Marsu či prstencích Saturnu. Nepřekonatelný byl rovněž na těsné dvojhvězdy, s oblibou jsem návštěvníkům hvězdárny ukazoval třeba krásně rozložený systém epsilon Lyr, známou doudle-double.

V roce 2020 nahradil na montáži dvojici historických refraktorů zrcadlový teleskop RC 16“, který díky svému průměru přece jen ukáže na obloze více, hlavně co se týče DSO. Nicméně pro refraktor Lichtenknecker jsem sestrojil azimutální montáž a příležitostně jsme jej používali jako „mobilní“ přístroj (pokud tak lze nazvat sestavu s váhou kolem 150 kg) k pozorování i nadále. Nastal však čas vrátit je ČAS. Rozhodl jsem se proto vykonat poslední rozlučkové pozorování s tímto skvělým přístrojem a nemohl jsem si vybrat lepší večer. V úterý 12. 4. jsem sestavu umístil doma na zahradě. Měsíc po první čtvrti svítil vysoko nad JV a tak byl samozřejmě prvním cílem. Do zenitového hranolu jsem vsunul binokulární hlavici a při zv. 112x obhlédl celý Měsíc. Výměnou okulárů jsem přešel na zv. 225x a kochal se detaily. Seeing zdál se výborný, tak opět měním okuláry v binu na zv. 375x. Obraz je stále perfektní, žádný náznak neklidu atmosféry. Fascinovaně brouzdám po terminátoru a obdivuji se famózním obrazům, které mi přístroj skýtá. Když jsem se asi po hodině lunární procházky nabažil, přešel jsem na klasické mono a zvětšení ještě navýšil na 479x. Obraz bez hnutí, jak přibitý… Zkouším tedy 592x a zde se již projeví trochu měkčí kresba a snížený kontrast, nicméně stále v pohodě použitelné zvětšení. Vracím se na optimálních 479x a zaměřuji dalekohled na vybrané dvojhvězdy. Algieba a Castror nemají chybu, hvězdy ostré jak špendlíkové hlavičky s nádhernými soustřednými difrakčními kotoučky, Izar také parádní, škoda že mám Sírius schovaný za domem, dnes by byl Sírius B určitě snadno viditelný. Na závěr vložím širokoúhlý okulár se zvětšením 72x prohlédnu pár otevřených hvězdokup. Jen lituji, že nejsou právě viditelné žádné planety, být Mars v opozici, tak bych dnes snad viděl pověstné „canali“.
Loučení je to bolestné, jako s výbornou milenkou… Dalekohled nyní poputuje do Prahy, kde jej bude místní pobočka ČAS využívat k veřejným pozorováním.

Mare Humorum mobilním telefonem okulárovou projekcí při zv. 225x

Oblast Plato a Sinus Iridum

Mare Humorum a Gassendi při 375x – množství detailů na snímku je asi tak 10 % oproti vizuálnímu vjemu… 

Dalekohled míří na hvězdokupy v souhvězdí Vozky.

Komentáře byly uzavřeny.