Merkur v období nejlepší viditelnosti

Nastalo období nejlepší viditelnosti planety Merkur v roce 2022. Vypadá jako výrazná hvězdička nízko nad západoseverozápadním obzorem. Každým dnem bude nyní výraznější a snadno okem viditlený, tak si to užívejme. Jeho jasnost bude klesat z asi −1 mag k nulté velikosti, ale ještě na konci dubna bude jasnější 1 mag a navíc vystoupá velmi vysoko. Jeho fáze se bude měnit od skoroúplňku do čtvrti a na začátku května až do srpečku. Těšíme se na vaše fotky a pozorování.

Fotografie jsem pořídil 16. dubna před 21. hodinou při krátkém okukování z balkonu paneláku. Použil jsem objektivy Sigma Art 35 mm a Samyang 135 mm. První fotka je širokoúhlá s mírným ořezem na asi dvě třetiny pole. Druhá je výraznější výřez. Třetí je snímek Samyangem a poslední je ořez ze Samyangu. Expozice byla 1 sek. při ISO 200 na 35 mm (F2,2) a 1/13 s ISO 200 na 135 mm (f2,2).

 

V návaznosti na dobrou sobotní viditelnost jsem se k Merkuru krátce vrátil ještě v pondělí 18. 4. Byla by škoda nevyužít možná poslední jasný večer na dalších několik dní. Merkur byl opět bez problémů vidět okem mezi 20:45 a 21:10. Několik fotografií – na první je panorama – vlevo je Rigel v Orionu, vpravo v ještě menší výšce Merkur, nahoře uprostřed Aldebaran v Býku. Na dalším snímku jsou vidět Plejády i Hyády. Za týden, za dva, to bude pěkný úkaz, až se k nim Merkur přiblíží. Detail jej opět ukazuje 135 mm objektivem – nejprve celé pole na Canonu 6D a pak detail.

Martin Gembec

Také jsem na chvíli vyrazil do Ještědské ulice kouknout na Merkur. V triedru 8×30 s 10° FOV byl snadno k nalezení již krátce po 20. hodině a před půl devátou už byl krásně viditelný neozbrojeným okem. Cvaknul jsem rovněž pár momentek širokáčem s Ještědem. A mimochodem zítra to vypadá také na jasný večer, tak neváhejte a na Merkur aspoň koukněte…

Aleš Majer

2 komentářů k “Merkur v období nejlepší viditelnosti”

  1. Aleš

    Přidal jsem také snímky z dnešního večera…

  2. Martin

    No máš to pěkné Aleši. Aspoň vidím, jak jsem zase netrefil snahu o srovnání barev z modifikované zrcadlovky :-)