Kometární okénko – říjen 2022

Letos nastává říjnový nov až koncem měsíce (25. 10.), ale kometární okénko vychází už nyní. Bude aspoň čas se připravit na pozorování. Pokud tedy bude počasí přát. Zatím to nevypadá, ale nechme se překvapit. Na další cestu do Alp to ale už asi nebude.

Nemusíme ale zoufat. Nabídka je stále slušná a vychází z té minulé. Bohužel jsme se museli rozloučit s dvěma nejjasnějšími. Jak C/2017 K2 (PanSTARRS), tak i C/2022 P1 (NEOWISE) jsou už z našich zeměpisných šířek nepozorovatelné. Pokud se ale chystáte na La Palmu, nenechte si je ujít!

Máme tu ale náhradu – dvojici kometek objevených z Palomaru. Lepší vyhlídky nabízí C/2022 E3 (ZTF) dlící zatím na večerní obloze v souhvězdí Severní koruny. Ta má nyní kolem 11 mag, ale v únoru by mohla atakovat 5. hvězdnou velikost. Ale ani C/2020 V2 (ZTF) se nechce nechat zahambit. Viditelná je celou noc ve Velké medvědici, ale lepší je počkat si na ni až ráno, kdy vystoupá výše. Ze stávajících 12 mag to vytáhne příští rok ještě o dva stupínky výš.

Moje nabídka pro trpasličí dalekohledy do 10″ v průměru tím prakticky končí. V dosahu je ještě krátkoperiodická, ale už slábnoucí 22P/Kopff, na kterou je nejlepší vyrazit hodinu po půlnoci, kdy kulminuje, a zamířit do Velryby, a pak tu máme na ranní obloze v souhvězdí Lva se před svítáním vynořující 81P/Wild. Tu jsem ještě při tomto návratu díky nepřízni počasí nezalogoval, tak nevím, jak na tom s reálnou viditelností je. Odhady ze světa (~11 mag) naznačují, že by pozorovatelná být už měla.

Majitelé větších kukátek mají pak k dispozici i další cíle. Zde bych zmínil zejména nově objevenou C/2022 R2 (ATLAS). S jasností kolem 13 mag je snadno dostupná i pro neplnoleté dalekohlídky, jak jsem se mohl nedávno přesvědčit. Bohužel období její viditelnosti je omezeno právě na říjen, takže kdo ji nestihne nyní, má zřejmě už smůlu.

Příští měsíc pak zmizí z naší oblohy i pomalu na síle nabírající C/2020 K1 (PanSTARRS). Nebudeme proto mít možnost si užít období jejího největšího lesku v příštím roce. Najdeme ji v Hadonoši, tak je potřeba si pospíšit a pozorovat hned po setmění. Při jasnosti mezi 12 a 13 mag ale žádnou hitparádu nečekejte. Nemůžu si pomoci, přijde mi pořád taková nějaká nanicovatá.

Bohatší je nyní spíše ranní obloha. Tam doporučuji sledovat zejména nevyzpytatelnou 29P/Schwassmann-Wachmann v Blížencích a pak také bude zajímavé, co předvede 118P/Shoemaker-Levy. Měla by do zimy rychle zjasnit na 11. velikost, ale zatím se ji z té patnácté moc nechce. Tak v dalších týdnech uzříme. Nachází se v Malém psu.

Koncem měsíce by už mohla být od nás viditelná i C/2019 L3 (ATLAS). Plánuji ji zkusit hned, jakmile podmínky dovolí. Vychází až pozdě nad ránem a nevystupuje v Hydře ani moc vysoko, takže pro typickou podzimní českou mizérii veskrze nic pozitivního.

V hledáčku mám i další potenciální rybičky. Myslím zejména na zajímavou C/2021 X1 (Maury-Attard) a neméně interesantní C/2022 A2 (PanSTARRS) a C/2020 S4 (PanSTARRS). Ale o těch až příště!

Jaké nové přírůstky jste vy zaznamenali? Podělte se v komentářích.

Vic KaL ◊!

2 komentářů k “Kometární okénko – říjen 2022”

  1. Vic

    81P se mi dnes ráno před šestou za pokročilého svítání podařilo díky jasnému počasí konečně ulovit. Moc nápadná teda není, je to spíš jen taková difúzní duchařinka.

  2. Spaca4y

    Dnes před půl pátou se mi také podařilo také vidět 81P/Wild. Podmínky nic moc, kometa navíc poměrně nízko nad obzorem a navíc mě tlačil čas. Jak píšeš, nenápadná duchařinka. Naštěstí příležitost k opakovaní by ještě měla být. Snad ještě trochu zjasní.