Povedené setkání astrokroužku na hvězdárně 5. 10. 2022

Někdy se to prostě sejde. Protože byla naděje něco pozorovat, přesunuli jsme setkání z gymnázia, kde si obvykle zkoušíme hravé úlohy na počítači, na hvězdárnu. Nakonec s příchodem vysoké oblačnosti z pozorování skvrn na Slunci nic nebylo. Alespoň jsme mohli s prostředím seznámit nové členy kroužku. Po setkání na terase a v kopuli nám to vyšlo akorát, že jsme sešli do přednáškové místnosti a věnovali se společně raketám. Řeč se samozřejmě stočila k Semjorce, tedy upravené balistické raketě R7, na jejímž základě vznikly rakety, které vynesly mise s řadou prvenství.

Prvně to byl Sputnik (zrovna 4. 10. 2022 uběhlo 65 let od vynesení první družice Země). Pak Luna k Měsíci, dále Vostok s Gagarinem, Voschod, z něhož vystoupil Leonov poprvé do kosmického prostoru, a nakonec i raketa Sojuz. Pak jsme přepnuli na živý přenos SpaceX a věnovali se nové posádce ISS a startu Falconu 9 mise Crew-5. Samotný start byl vizuálním zážitkem a protože vše vyšlo podle plánu, mohli jsme navzájem sdílet nadšení ze startu, oddělení stupňů, umístění sestavy na oběžnou dráhu, přistání prvního stupně a nakonec i oddělení Dragona od horního stupně. Slunce už z oblak nevylezlo, ale začalo kouzlit neuvěřitelné barvy na oblačnost. A hlavně, zapadlo přesně za Bezdězem. To byla paráda.

Pozorovali jsme to z terasy přes malý newton a stihli i sérii fotek mobilem (tedy Daniel Kurtin konkrétně) a sérii fotek stihl pořídit Toncek Vřešťál přes CPC1100, jak ukazuje video. Tonda mezitím otestoval možnosti streamování, což se nám bude hodit při zatmění a při té příležitosti trackoval letadla SCTčkem 11″. Na závěr jsme měli od paní Šmehilové přichystán fantastický dort. Opravdu toto setkání bylo mimořádné a proto i krátká reportáž.

Doplním, že jsem pořídil tematicky podobný snímek v neděli ráno – krátce poté co jsem vstal, jsem si všiml, že se Slunce chystá vyjít za Černou Studnicí. Rychle jsem popadl triedr 16×50, držel ho v jedné ruce a ve druhé mobil, kterým jsem se přes okno a stromy pokusil výjev zachytit… AM

Jeden komentář k “Povedené setkání astrokroužku na hvězdárně 5. 10. 2022”

  1. Aleš

    Doplnil jsem snímek z nedělního rána, kdy při pohledu z domova Slunce vycházelo za vrcholem Černé Studnice…