Kometární okénko – červenec 2023

17. července nastává nejen nov, ale dočkáme se zde na Liberecku konečně i astronomické noci. A protože i počasí celkem spolupracuje (meteorologové slibují dokonce i tropické noci), je čas se podívat, co se děje na kometárním nebi.

Červenec je ve znamení blýskání na lepší časy. Nabídka komet se od minulého měsíce sice moc nezměnila, ale zejména nad ránem se můžeme v následujícím období těšit na nové zajímavé kousky. Ideálně když za nimi vyrazíte v rámci prázdnin a dovolených někam víc na jih.

Pokud se vám ale nechce nikam cestovat a přesto toužíte spatřit nějakou hezkou kometku, tak tu mám pro vás letní missku C/2023 E1 (ATLAS). Zkraje roku jsme ještě netušili, jaká kráska nám sem přiletí! Nyní nastává období její nejlepší viditelnosti, tak neváhejte a miřte na ni své kanóny. Je viditelná celou noc v souhvězdí Draka jen asi 10 stupňů od severního nebeského pólu jako velký mlhavý flíček bez ohonu. Stačí na ni při jasnosti kolem 9 mag i běžný triedr, ale čím větší kukátko užijete, tím víc radosti s ní zažijete.

Pro ranní ptáčata tu pak mám navrátivší se C/2020 V2 (ZTF), se kterou jsme se dočasně rozloučili v dubnu. Nyní se vrací, aniž by něco ztratila ze svého lesku 10. hvězdné velikosti. Lovit musíme těsně před svítáním nízko nad východem na hranici Berana a Velryby. S orientací může pomoci nedaleký Jupiter. Kdo se chce vydat někam více na jih, určitě v tomto případě neprohloupí.

A kdo cestuje opravdu hodně na jih, může ještě zkusit v tuto chvíli asi nejjasnější C/2021 T4 (Lemmon) v souhvězdí Indiána. Při deklinaci pod −50 ° Chorvatsko bohužel tak úplně nestačí. Měla by být při jasnosti kolem 9 mag vidět i binokulárem jako velká difúzní koule.

Vraťme se ale do našich končin. U nás můžete stále v souhvězdí Orla sledovat pomalu slábnoucí pěknou 237P/LINEAR. Kulminuje kolem místní půlnoci (01.00 SELČ) 40 stupňů vysoko nad jihem. Jasnost má kolem 12 mag, takže je vhodná i pro trpasličí dalekohlídky pod tmavou oblohou, ale přiznám se, že jsem na ni ničím menším než čtyřstovkou nekoukal. V ní je vidět při malém zvětšení (~100×) jako difúzní mlžinka, při větším (~250×) pak vyleze jasnější kondenzovanější střed.

Podobně jasná (a také už slábnoucí) je ranní C/2022 A2 (PanSTARRS). Ta už také na konci noci vystupuje na hranici Ryb s Andromedou slušně vysoko, není ale tak výrazná, i když má papírově podobnou jasnost. Přestože má už nejlepší za sebou, ještě se s ní neloučíme.

Neloučíme se ani s C/2019 T4 (ATLAS), kterou pozorujeme už od konce roku 2021. Sice také slábne, ale dosti pomalu, stejně jako se pomalu i pohybuje hlavou Hada. S jasností kolem 13,5 mag je pro 16″ pořád snadným soustem. Mám u ní v záznamech už přes 50 pozorování a jistě to není konečné číslo.

To u C/2022 W3 (Leonard) mám zatím jen sedm čárek a i když ještě lehce zjasní, přes 13 mag se asi nepřehoupne, než zas začne slábnout, tak takového množství řádků v nočním deníčku určitě nedosáhne. Beru na ni 22″ kukátko, abych ji v hustém poli Mléčné dráhy (nyní v Cefeu) dokázal vůbec rozpoznat. Z mléčného pásu se už nevymaní, tak to chce prostě zkoušet, ono to třeba zrovna vyjde, že se nebude promítat na nějakou okolní slabou hvězdičku.

Podobně na tom je i 81P/Wild v Hadonoši, která je pro našince navíc zkraje večera i dost nízko. Tato kometka se ale za necelých sedm let zase vrátí, tak nyní nemusíme už moc smutnit.

Co se vrací už nyní, je stará známá 103P/Hartley. Viděli jsme ji v roce 2010 a byla to paráda. Letos v říjnu by to mohla také dotáhnout na 8. hvězdnou velikost. Zatím jsem si na ni ale vylámal zuby, je ještě příliš slabá (17 mag). Ale každým dnem to bude lepší a lepší, tak proč to nezkoušet, že?

Další kometka, na kterou se o tomto novu chystám, je 126P/IRAS. Tu jsem zatím ještě neviděl, o to víc se proto těším. Nachází se v Beranu, kde doposud vadil Moonulák. Teď kolem tohoto a příštího novu je nad ránem šance na spatření. Má mít cca 14 mag, než pak zas začne slábnout. Tak hurá na ni!

Neviděl jsem zatím ani 199P/Shoemaker, kterou jsem sice už pokoušel, nebyly ale dobré podmínky. Pohybuje se hustou oblastí ve Střelci, který od nás moc vysoko nevystupuje a navíc má mít jen kolem 15 mag (spíš 16, řekl bych). Tedy nic snadného ani pro dospělácké tele s copy.

Kometek kolem 15 mag je na obloze více. Dobře viditelná je zvečera kometa C/2022 L2 (ATLAS) v hlavě Hada. Nedaleká C/2020 R7 (ATLAS) ze Severní koruny už poněkud zeslábla, ale v 22″ je pořád viditelná. Ráno tam máme ve Velrybě znovu po konjunkci se sluncem C/2021 X1 (Maury-Attard), ve stejném souhvězdí jsou i dvě krátkoperiodické 71P/Clark a 117P/Helin-Roman-Alu. První „péčko“ jsem viděl v roce 2017, druhá se dala pozorovat ještě loni v létě. Tuto ranní trojici jsem letos ale zatím nezkoušel, tak nevím, jak si stojí.

Do dosahu našich kukátek se brzo dostane i legendární 12P/Pons-Brooks. Poslední odhady hovoří o jasnosti kolem 16,5 mag, což už by za dobrých podmínek mohlo být datelné. Dost možná, že už příští měsíc si o ní povíme více.

Pro teď to je zatím vše. Pokud se mi podaří v nejbližších dnech něco nového ulovit, doplním to do komentářů. Stejně tak můžete vy přidat své záznamy z letního pozorování. É-jednička je nádherná, co?

Tak lovu zdar!

Vic KaL ◊!

5 komentářů k “Kometární okénko – červenec 2023”

  1. petr kahánek

    Ahoj. Nic nového jsem nenašel ale E 1-čku jsem pozoroval mnohokrát.Na dobré obloze i špané obloze,malým(150) dalekohledem ,velkým dalekohledem(300),ze zahrady i na horách-21,2 MSA.Je opravdu pěkná i pohyb je znát během pozorování.Jinak kruhová mlžinka bez dalších detailů.Nejlepší zv. kolem 100 krát.Co je nejdůležitější-počasí se o mnoho zlepšilo.Jednou jsem využil až osm z devíti nocí v řadě.To byla potom nevyspanost.Budu se těšit na další kousky k lovení které noční obloha nabídne.

  2. Spaca4y

    Díky za pravidelný přehled. Je to stále slabota, nic nového pro mě dostupného. Samozřejmě s 60cm dobsonem jsou hranice jinde (když pominu ostatní faktory). :-) Včera návštěva Komářího vrchu (Mezivrší) v O.h.. Šílený vítr, ale jinak by mi to nepřišlo na červenec špatný. Z komet úspěch na E1 a 237P, tedy těch momentálně nejsnažších. Docela dlouhou dobu jsem se pokoušel rozlousknout W3 Leonard, ale nemohu si ji uznat. Nejsem si jistý, jestli to byla ona nebo slabá hvězda. To, že by měla mít docela slušný pohyb po obloze jsem zjistil až na konci pozorování. Teď mě mrzí, že jsem nezkusil 126P. Jinak jsem poprvé rozlišil pilíře stvoření v M16 a vidět bylo i Pluto. Moc pěkný také bolid v čase 23:51. Byla klika, že jsem se zrovna díval do Střelce.

  3. Vic

    Podařilo se mi dostat skládací 16″ na několik dní pod Bortle 2 oblohu a nově zalogovat i několik výše zmíněných krátkoperiodických vlasatic: 12P, 71P, 103P, 126P i 199P.
    U té první to bylo docela legrační. Nejprve jsem ji duchařil 18. 7. na hranici viditelnosti ve čtyřstovce (~16,5 mag) a když jsem ji pak znovu pro potvrzení zkoušel o dva dny později 20. 7., nestačil jsem se divit! Na místě komety byla hvězdička (DC=9) s odhadnutou jasností 11,6 mag. Hlava mi to nebrala. Počkal jsem pár hodin a hvězda se posunula! Musela to tedy být tato kometa. Když jsem se pak dostal do civilizace na net, zjistil jsem, že o den dříve prodělala megaoutburst (+5 mag). Škoda že mi tu předchozí noc (19. 7.) zhatila bouřka, mohl jsem být jedním z prvních, co zjasnění zaregistrovali. Ale i tak to byl slušný šok a hlavně opravdu nevšední zážitek.
    Tak neváhejte a 12P také zkuste!

  4. petr kahánek

    To je nadějné pro menší kukátka,pozice dobrá-budu se ji(12 P) snažit ulovit.

  5. Spaca4y

    12P se předvedla! Jestliže 20.7. byla čistě stelární, teď už je to pěkná „kulička“, která praští do očí. Pozorováno 16″ dobsonem, ale zvládnou to i menší. Navíc je krásně vysoko. Tak jen, aby byla jasná obloha…

Odpověď