Kometární okénko – duben 2023

Další novoluní nastává 20. dubna a doufejme, že přinese konečně i pěkné počasí. Zatím to moc nevypadá, ale ještě bude týden na to, aby se pořádně vyčasilo. Čekání na dobu, než bude Měsíc vygumován z oblohy, si zkrátíme pravidelnou dávkou informací o aktuálně viditelných kometách.

Pokud jste v březnu zalezli za kamna, tak tam můžete ještě zůstat. Moc toho v dubnu k vidění nebude. Trojice jasných večerních kometek C/2022 E3 (ZTF), C/2020 V2 (ZTF) a C/2022 A2 (PanSTARRS) nám mizí během večerního soumraku pod obzor. S první jmenovanou se loučíme definitivně, zeslábne na jižní obloze, od nás ji už nespatříme. Druhá se schová v záři Slunce jen dočasně, v létě ji znovu budeme moci pozorovat stále s jasností kolem 10 mag, takže neztratí do té doby ani nic ze svého lesku. Třetí se de facto neloučí, bude stále cirkumpolární, jen z večera je už dost nízko, takže lépe se pozoruje až nad ránem. Přebírá tak na krátko post první dámy. Škoda jen, že její jasnost bude ze stávajících 10 mag teď už jen postupně klesat.

Nejsadnější pro pozorování v malých kukátkách je tak nyní C/2019 U5 (PanSTARRS). Nachází se v souhvězdí Lva, tedy dostatečně vysoko, a při jasnosti kolem 12 mag je proto snadným cílem. Kulminuje hodinu před půlnocí středoevropského letního času.

Jen o něco málo slabší (13 mag) je kometa C/2019 T4 (ATLAS) v hlavě Hada. Na ni nejlépe počkat do třech do rána, kdy se dostává přes 50 stupňů vysoko. Pro 10″ trpasličí dalekohlídek to je pak brnkačka.

Ráno toho je k vidění mnohem víc! Pokud něco nepočká, tak je to kometa 364P/PanSTARRS. Ta by vás měla přimět vylézt zpoza kamen! Příjemně překvapila, jak rychle zjasňuje a hlavně jak ukrutně pádí oblohou! Za den zvládne klidně 5 stupňů! Dnes byla v Delfínu, zítra ráno bude v Koníčku, pozítří v Pegasu a za týden… v tahu. Dnes ráno jsem ji odhadnul na 12,5 mag. Viditelná bude sice znovu v létě, ale to už bude slaboučká. Jak prudce zjasňuje, tak rychle bude slábnout. Pokud ji tedy nespatříte tento týden, tak budete muset čekat na další návrat za pět let.

Naopak zatím za očekáváním je další krátkoperiodická 237P/LINEAR. Nyní číhám, až odleze Moonulák, abych ji znovu proklepnul, ale při posledním pozorování v březnu to žádná hitparáda nebyla. Vadí navíc i nízká výška nad obzorem a bohaté hvězdné pole, na které se ve Střelci promítá.

Skoro to samé platí pro 81P/Wild. Ta je papírově jasnější (12 mag) a nachází se nepatrně výš, ale i tak to není z našich končin nic snadného ani ve větších (~16″) přístrojích.

Pokud větší aperturou disponujete, zkuste zvečera například patnáctimagnitudovky C/2020 S4 (PanSTARRS) v hlavě Lva, slábnoucí 118P/Shoemaker-Levy nedaleko Jesliček v Raku, případně C/2022 E2 (ATLAS) trochu níž v Hydře. Všechny jsem v dubnu kontroloval a jsou tam :) Samozřejmě nezapomeňte ani na poťouchlou 29P/Schwassmann-Wachmann. Nedávno prodělala menší outburstík, tak je znovu v dosahu.

To je prozatím z kometárního oddělení Klubu astronomů Liberecka vše. Podělte se v komentářích s vašimi úlovky. Dovolilo vám počasí sledovat, jak 364P utíká?

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.