Kometární okénko – červen 2023

Konec května a začátek června přinesl dlouhou sérii jasných nocí. Bohužel tou dobou rušil Měsíc. Nyní ale už mizí z nočního nebe a zdá se, že i počasí se chystá spolupracovat, tak je ideální doba na kometární přehlídku. Noci jsou však krátké a ne tak tmavé (a navíc i dost studené), ale to by nás nemělo od pozorování odrazovat. Bohužel červnová nabídka je podobná té květnové. Jinými slovy: žádná sláva. Lepší to začne být až v druhé půli roku. Ale pojďme na to. Co tedy vlastně můžeme vidět nyní?

Vezmeme to hopem! Královnou krásy za měsíc červen se stává… tramtadadá… C/2023 E1 (ATLAS). Ano, překvapení letošního jara je tento měsíc i nejjasnější kometkou na naší obloze. Nemá sice ohon a koma je velice difúzní, ale díky poloze vysoko v Draku a aktuální jasnosti kolem 10,5 mag je na tmavé obloze snadno viditelná. Nyní jsou nejlepší podmínky k jejímu pozorování, měla by ještě trochu nabrat na síle, než zas začne v létě rychle vadnout.

Post kometární jedničky pak zřejmě převezme opět stará známá C/2020 V2 (ZTF), která se koncem měsíce začne postupně vymaňovat ze sluneční záře při ranním úsvitu. Jasnější bude tou dobou jen C/2021 T4 (Lemmon), ale ta z našich končin nebude viditelná, leda byste popojeli v rámci dovolené někam víc na jih.

S další doposud slušně jasnou (~12 mag) kometkou C/2019 U5 (PanSTARRS) se v červnu rozloučíme. Topí se už jen nízko nad západem ve večerním soumraku. Povážlivě nám začíná slábnout ze stávajících cca 11,5 mag i ranní kráska C/2022 A2 (PanSTARRS) v Andromedě, tak už nám toho mezi jasnějšími kousky moc nezbývá.

Zatím se obstojně drží alespoň druholigová C/2019 T4 (ATLAS) v hlavě Hada. Má kolem 13 mag a vypadá jako malá a hezky kondenzovaná kulička. Stále dobře patrná je i 237P/LINEAR v Orlu s podobnou jasností, jen je trochu více rozplizlá a promítá se do bohatšího pozadí, což z ní dělá možná o trochu obtížnější cíl.

Ještě hůře na tom je 81P/Wild. Ta se sice nyní snadno hledá poblíž kulové hvězdokupy M9 v Hadonoši, není ale pořádně viditelná ani v půlmetrovém dalekohledu. Problém nečiní její jasnost okolo 13,5 mag, ale právě silně difúzní vzhled a Mléčná dráha na pozadí.

Objevilo se něco nového? Kupodivu ano! Z čerstvých přírůstků můžu zmínit aspoň zatím jen slaboučkou (15 mag) C/2022 W3 (Leonard) v souhvězdí Kasiopeji. Do léta by měla vyšplhat ke 13. hvězdné velikosti. Bohužel se bude stále prodírat hustými partiemi naší Galaxie, takže bude potřeba mít při pozorování i trochu štěstí, aby se zrovna nepromítala na nějakou jasnou hvězdu.

Ve větších aperturách (>20″) pak je pozorovatelná pomalu zjasňující C/2022 L2 (ATLAS) v souhvězdí Herkula, i naopak slábnoucí C/2020 R7 (ATLAS) v sousední Severní koruně.

Jak vidíte, není toho moc. Období kolem letního slunovratu musíme zkrátka nějak přežít a připravit se na úrodnější časy o prázdninách a dále v druhé půlce roku. Do dosahu naší amatérské techniky se dostává už v těchto dnech legendární 103P/Hartley, tak si na ni brousím zuby při nejbližší příležitosti…

To je tedy prozatím vše, rád si přečtu o vašich pozorováních dole v komentářích.

Vic KaL ◊!

4 komentářů k “Kometární okénko – červen 2023”

  1. petr kahánek

    Konečně se včera sešly podmínky a já mohl vyrazit se svým SW300P flex tube do Beskyd. Tam je pořádně tmavá obloha i když teď jen krátce(23-02 hod). Kolem půl jedné bylo v zenitu max. 21,40 MSA. E1 byla hlavní cíl. Celkem rychle jsem ji našel a potom pozoroval Zv. 120 a 180 krát.Smekám před těmi co vidí nějaké detaily,já vždy vidím jen mlhavou kuličku.Po delší době tedy zaloguji další kometu-osmou.Obloha byla sice nádherná a bylo se na co dívat ale později už se dost rosí optika a to mi nejvíc kazí náladu při pozorování.Jinak komet je na obloze pořád dost jen to počasí kdyby se už zlepšilo.

  2. Spaca4y

    Díky za přehled. E jednička konečně praští do očí a je v příjemně vysoko. Zvětšení netřeba přehánět. Letos čtvrtý zářez, tedy slabota. Snad druhá půlka roku vyjde o mnoho lépe. Ještě jsem teď viděl i C/2019 T4 (ATLAS), ale ta už dá práce mnohem víc (na příměstské obloze a v 40cm dalekohledu).

  3. Vic

    Díky za komentáře! Ani se mi nechce věřit, že by v těchto dnech byla někde tma 21,4 MSA. My jsme rádi, že tu máme kolem 21,2. Pak je samozřejmě i menší dosah, takže minulou noc jsem zatím 103P neulovil, i když tam možná něco bylo. 20″ je asi málo, příště zkusím 22″.
    Na C/2023 E1 (ATLAS) žádné detaily vidět nejsou, má jen difúzní komu bez ohonu. Je ale hezky jasná, že při namíření na ni hned praští do očí. Buďme za takovou kometku rádi. Proti ní je C/2022 A2 (PanSTARRS) už jen vyčpělý přízrak. A o 237P nebo dokonce 81P ani nemluvím. Jediná hezky kondenzovaná je nyní bohužel už hodně slábnoucí C/2019 T4 (ATLAS).

  4. petr kahánek

    No,konečně jsem si pořídil SQM-L, úžasný to přístroj co do přesnosti.Minule jsem naměřil taky dobrých 21,33 a teď o něco víc 21,40 ale pozor to byla jen kratce nejlepší hodnota jinak většinou kolem 21,20.Přes 21,00 se to vyšplhalo tak půl hodiny před půlnocí.Další noc jsem chtěl kometu znovu pozorovat ze zahrady ale při vší snaze nic jsem neviděl.Je to na sever a tam to bylo SQM 18,77 MSA.Sousední malou galaxii NGC 4750 jsem viděl(tak -tak). Asi bude E1 plošně slabší.Myslím že mám i dost znečištěný primár-po roce používání ! Zkusím ještě tu T4 v Hadovi ,ta mi už několikrát těsně unikla.

Odpověď