Několik pohledů na Mléčnou dráhu

Byla to taková běžná letní noc. U obzoru mírný zákal, ale vysoko na obloze obloha relativně tmavá, hlavně po půlnoci, když zhaslo osvěltení v blízkých obcích a Slunce začalo dosahovat nejnižších poloh pod obzorem, ačkoli astronomická noc nakonec už nenastala. Využil jsem ji k pozorování triedrem a snímání krás Mléčné dráhy z trackeru SkyWatcher Star Adventurer 2i, což byl tedy zároveň jeho úspěšný test.

Na pořad se dostala i Mléčná dráha při jižním obzoru, ačkoli je zřejmé, že obloha byla opravdu mizerná a zákalu spolu se světelným znečištěním mnoho. Alespoň to bude hezké srovnání, poud bude štěstí na počasí při cestě na jih během letních dovolených. Pořídil jsem do panoramatu několik snímků 35mm Sigmou Art při ISO 1600 a 60 sekundách expozice. Na rozklik nechávám v původním rozlišení, čistě pro zajímavost, pokud chcete prohlížet deep-sky objekty zde ležící.

Výše uvedené panorama vzniklo na konci seance kolem 1:50 SELČ. Předtím jsem o hodinu dříve nasnímal deset expozic po jedné minutě také v souhvězdí Labutě, Lyry a kousku Orla a vznikl opravdu působivý a vlastně asi můj nejlepší širokoúhlý snímek této oblasti Mléčné dráhy. Detaily ke snímku jsou na Astrofotky.cz.

No a pak jsem nasadil parádní Samyang 135 mm, který obvykle cloním na 2,2, což dává trochu hezčí vzhled jasných hvězd, jinak by se ani clonit nemusel. Kreslí úžasně. Pořídil jsem 50 expozic po jedné minutě taky na ISO 1600. Výsledek je opravdu hezký. Potenciál optiky jistě brzy rád využiju zas. Detail opět na Astrofotky.cz.

Tolik krátké ohlédnutí za nocí z 10. na 11. června, kdy jsem původně ani neplánoval jet a nakonec skončil na Karlově. Mezitím tu samou noc na Skuhrově snímal Roman. Jeho snímky jsou na jeho Zoneramě.

Martin G.

2 komentářů k “Několik pohledů na Mléčnou dráhu”

  1. petr kahánek

    Moc pěkné fotky Mléčné dráhy,To je jak z La Palmy.A díky za odkaz na snímky Romana Hujera – nádherné.

  2. Martin Gembec

    Petře díky za komenty. Samozřejmě mě to těší a popohání teď víc fotit podobné věci. Snad mi vyjde počasí v Chorvatsku. Objektivy jsou to úžasné. Roman to teď úplně rozstřelil, neznám nikoho, kdo ve dne pracuje a v noci spí u dalekohledů v autě :-) Parádní práci dělá.

Odpověď