Na jičínské hvězdárně po rekonstrukci

Je to již více než dva roky, co jsme s Vicem navštívili hvězdárnu v Jičíně. Od té doby prošla rozsáhlou rekonstrukcí – byla kompletně inovována kopule a vylepšení se dočkal i dalekohled s montáží. Všechno vlastně spunktoval MaG, který mi v pátek večer zavolal, že by se přijel ke mně podívat na Jupiter. V tu chvíli jsem dostal nápad, jet se na něj podívat půlmetrem jičínské hvězdárny. Jeden telefonát vyřešil naši návštěvu, druhý zalarmoval Vice. Po půlhodině jsme ho již nakládali na Malé Skále a pokračovali dále do Jičína.


Hned při vstupu do kopule nás přivítala vůně dřeva z nových palubek. Dalekohled byl již natočen na Jupiter a tak jsme se rychle postavili do fronty u okuláru. Připomínám parametry hlavního přístroje – Newton 500/2500 mm z dílny pan Drbohlava. Již při pohledu 17 mm Ethosem bylo jasné, že dalekohled je daleko lépe seřízen, než při naší minulé návštěvě a i seeing se zdál slušný. V 13 mm Ethosu již byla patrná řada podrobností, hlavně v oblasti SEB za GRS. Obraz byl dobrý i při použití 10 mm Ethosu. Jupiter jsme si prohlédli také v Zeissově refraktoru 80/1460 pomocí binohlavice – světla i podrobností samozřejmě oproti 0,5 m zrcadlu ubylo, ale obraz byl klidnější. Měsíční úplněk z oblohy smazal slabší hvězdy, a jak jsme se záhy přesvědčili, i všechny deep-sky objekty. Zkusili jsme najet na M31 a M42, ale pak jsme raději vyhledali pár zajímavých dvojhvězd a tzv. carbon stars. Pozorování v zenitu však vyžadovalo jistou dávku akrobacie, aby se člověk dostal k okuláru hlavního dalekohledu. A to je stále hlavní mínus tohoto přístrojového vybavení, hlavně má-li sloužit k popularizaci astronomie, tedy laické veřejnosti. Místní astronomové by to do budoucna rádi vyřešili jiným typem montáže a doplněním o větší refraktor.
Nezbývá tedy než poděkovat za milé přijetí a zatlačit slzu v oku nad tím, proč nemáme podobné zázemí k dispozici u nás. Přesvědčili jsme se, že pokud je hlavní dalekohled dobře seřízen, ukazuje velice pěkně a určitě se v Jičíně zase brzy objevíme – tentokrát za bezměsíčné noci.

-AM-

Komentáře byly uzavřeny.