Kvadrantidy 2014

Za 1 hodinu na 2 místech ve 3 lidech celkem 4 meteory. Tak by mohla znít telegrafická zpráva z pozorování letošního prvního meteorického roje.

Kvadrantidy jsou velmi bohatý roj v absolutně nevhodnou dobu. Co jsou platné hodinové frekvence přesahující stovku, když zkraje ledna je pravidelně špatné počasí.

Letos tomu nemělo být jinak. Předpověď ostrého maxima spadala na 3. ledna kolem 20 hodin světového času. Vydali jsme se já, Aleš a Elis už brzo po setmění, když ještě bylo celkem slušně. Pohled na obrázky z družice byl ale neúprosný. Zakrátko se to mělo zkazit. A zkazilo.

Jeli jsme proto na sever – na frýdlantsko. To je země astronomii zaslíbená, neboť pokud je v Čechách inverze, tam je jasno. Ale tentokrát bohužel nebyla pražádná záruka, že něco uvídíme.

Zatímco v Liberci přes nastupující oblačnost už neprosvítal ani Jupiter, za Raspenavou to bylo o chloupek lepší, tak jsme tam na chvíli zastavili. Brzo se ale zatáhlo i tam, proto jsme jako další cíl zvolili tradiční stanoviště pod větrníkem v Řasnici.

Oblačnost se chvílemi protrhala tak, že se daly triedry pozorovat i zimní messiery, ale meteory se do děr moc netrefovaly. Není divu, radiant byl tou dobou jen nízko na severu. Poprvé jsme mohli vykřiknout při spatření kvadrantidy ve 20.03 SEČ, když jedna proletěla kolem Capelly. Na další jsme museli čekat čtvrt hodinky (20.18 v Orionu) a třetí jsme zaznamenali ve 20.37 v Labuti. Pak se začalo zatahovat a zakrátko i pršet. Na rozloučenou ještě prosvištěl jeden bolid ve 21.03, který byl viditelný i skrz hustou oblačnost.

Zabalili jsme spacáky a vydali se zpět, abychom chvíli pokoukali znovu u Raspenavy, kde jsme chytili ještě jednu díru v mracích. Dalšího bolidu, ani nějaké padající byť jen pidihvězdy jsme se už ale nedočkali…

I přesto, že jsme létavic moc nespatřili, hodnotím akci jako úspěšnou. Viděli jsme aspoň něco na rozdíl od let minulých, kdy jsme si pravidelně zapisovali čistou nulu.

Vic KaL ◊!

Snímek z družice MSG z 3. 1. 2014 ve 20.00 UT

Jen blázen by mohl jet pozorovat při takovém počasí…
(snímek z družice MSG ze dne 3. 1. 2014 ve 20.00 UT, zdroj: CHMI)

Komentáře byly uzavřeny.