Ranní štír a planety

Článek Petra Horálka na domovském serveru České astronomické společnosti mně doslova nabudil. Prohrabal jsem disk a zklamaně zjistil, že opravdu nemám fotku trnu štíra z našich končin. No, musel jsem to prostě napravit. On ten pohled na skoro celého štíra prostě i od nás stojí za vidění, když se vyrazí daleko od měst. K tomu jsem si návdavkem přidal ranní planety Venuši a Jupiter..

štír - obrázek s popisky

Na snímku tříminutovou expozicí jsou hvězdy bodové díky pohonu montáže. Poté byla pořízena 40 sekundová expozice krajiny a oba snímky byly vhodně proloženy, aby vše zůstalo tak klidné, jak to zdánlivě vnímáme při pohledu na nebe. Kliknutím na snímek se zobrazí jeho poněkud větší verze. Zájemci si mohou zobrazit velký obrázek bez popisků. Canon 30D na montáži GSO s pohonem i bez pohonu, bez filtrů, ISO1600, objektiv Canon 17-85mm@24mm f5,6. Obloha od výšky 10° byla v podstatě nezakalená a pouze slabě světelně znečištěná, jak je v našich končinách zvykem. Javorník jižně od Kořenova na pomezí Jizerských hor a Krkonoš 10. května 2011.

Jak bylo zmíněno v úvodu, ráno byly vidět ještě planety Venuše a Jupiter. Obě se vešly do zorného pole triedru 15×70, neboť byly vzdáleny jen půldruhého stupně. Podařilo se mi však dokonale vyvrátit blud o ranní viditelnosti pěti planet, který proběhl médii, především novinkami.cz. Ve skutečnosti byl dobře viditelný jen Saturn nad západem a velmi obtížně nevysoko nad východem Venuše a to v době, kdy již bylo normálně světlo a oblaka nad Krkonošemi měla červánkové odstíny. Jupiter byl pouze objektem pro triedr a Merkur jsem nezahlédl ani při usilovné snaze. Mars jsem ani nemusel zkoušet, jak byl slabý.

Venuše a slabý Jupiter vlevo od ní

Výřez ze snímku níže uvedeného (ohnisko 85 mm). Jupiter je slabě vidět vlevo mírně nahoru od Venuše.

Venuše nad Krkonošemi 10.5.2011

Venuše nízko nad Krkonošemi ráno 10. května 2011. Ohnisko 85 mm na objektivu 17-85 Canon.

Další fotografie a zajímavosti jsou v článku na astro.cz.

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.