Kulový spodek 2012

Akce s názvem Kulový spodek je obdoba Messierova maratonu s tím rozdílem, že se pozorují pouze kulové hvězdokupy. Cílem je spatřit během jedné noci co nejvíce těchto objektů. Jarní a letní noci jsou pro tuto činnost vhodným obdobím. Spodek v názvu vyjadřuje to, že většina kulovek se nachází velmi nízko nad obzorem v souhvězdích Hadonoše, Štíra a Střelce.


Pozorovatelé s technikou

Letos se uskutečnila tato akce zcela spontáně během noci ze 17. na 18. května na Jizerce, kam jsme se sjeli s úderem půl jedenácté v sestavě já, Aleš a HoPi s Cassim. Pohled na předpověď počasí dával tušit, že tato noc bude jedna z těch lepších, co se týče kvality oblohy, a já neměl žádný plán, co pozorovat. Kulový spodek v binaru 48×125 se tak hezky nabízel.


Pozorování Saturnu ve 12″ dobsonovi

Než nastala astronomická noc, věnovali jsme se planetám, zejména pak Saturnu, v Alešově 12″ dobsonu. Ten byl hezky ostrý při menších zvětšeních, ale zkoušeli jsme i 500×, co to udělá. Díky dobrému výhledu na jih jsem zkusil nalézt kometu C/2011 L4 (PANSTARRS), která zazáří v příštím roce. Zatím je slaboučká, ale dobře se hledá poblíž kulové hvězdokupy M4. Byla maličko jinde, než udávala mapka, ale byla to ona. Zatímco jsme vítali novou kometu, loučili jsme se se starou. Tím je myšlena samozřejmě C/2009 P1 (Garradd), která byla stále ještě dobře patrná i v binaru.


Letní Mléčná dráha nad Jizerkou

Kulovkový maraton jsem začal Mezigalaktickým tulákem NGC 2419. Pak v rychlém sledu následovaly další „nespodkové“ objekty, na které není potřeba mapka, neboť je dobře znám. Ze  seznamu jsem si postupně odškrtával jednu mlžinku za druhou. Zasekl jsem se až u dvacátého kousku, kterým byla NGC 6235. Lepší mapka, než je Triatlas A, nakonec pomohla v identifikaci. Nečekal jsem, že například taková NGC 5824 ve Vlku na deklinaci −33 bude tak snadná, když jsem ji doposud ještě díky své jižní poloze neviděl.

To už to ale nevydržel Aleš, který evidentně podcenil horské klima, naložil dobsona a jel do tepla. HoPi nadále fotil (mimo jiné i M13, viz níže) a Cassi bez pořádné techniky jen s foťákem na stativu (fotografie ve článku) klepal kosu a měřil tmu pomocí SQM. Ta byla slušná, což potvrzovaly hodnoty přes 21,50 MSA.

Jižní Mléčná dráha v souhvězdí Střelce a Štíra

Pokračování maratonu trochu narušovala namrzající technika, vybité baterie ve vyhřívaných botech a krátká astronomická noc. HoPi měl dofoceno, tak to sbalil a já zůstal sám. Nejjižnější objekty byl trochu problém vydolovat ze světlejší oblohy nad obzorem. Po absolvování většiny kulovek z Hadonoše, tedy někde okolo čísla 40, jsem změnil taktiku a vybíral po paměti jen ty jasnější ze Střelce a zbytku oblohy. Když už SQM neukázalo ani 21,0, nastal čas také balit. Hodiny ukazovaly 3 ráno a na teploměru −9°C. Dalekohled byl celý ojínělý. Kdo by to byl v polovině května čekal.

Dohromady to dalo nakonec hezkých 61 kulovek. Některé by se daly ulovit větším dalekohledem, jiné při lepším jižním horizontu a na některé by prostě stačilo jenom nezapomenout :þ Protože to je hezká zábava, není to jistě můj poslední Kulový spodek. Když ještě trochu potrénuju, absolvuju ho napřesrok po paměti.

Kulovkám zdar!

Vic KaL ◊! (foto: Cassi)

Pro ilustraci přidávám fotografii kulové hvězdokupy v Herkulovi – M13

Kulová hvězdokupa M13
Canon 20D, 13 x 5 minut, ISO 400 přes SW ED 80/600 (reduktor-rovnač Vixen 0,67 – f5) na CG-5

HoPi KaL

Komentáře byly uzavřeny.