Obloha v říjnu

Pokračujeme v našem seriálu. S novým měsícem nová mapka od Aleše Majera. A co nás čeká?
3. října mohu doporučit blízké setkání Venuše s Regulem a 5. října Měsíce s Jupiterem. Venuše bude poblíž Měsíce nad ránem 12. října. V polovině října projde Měsíc novem a proběhne kolem Merkuru opravdu nízko nad západem a pak také Marsu. Z meteorických rojů stojí za zmínku Drakonidy na začátku druhého týdne a Orionidy na počátku třetí dekády. Konec října přinese také změnu času. Co už naděláme, když to tak hloupě vymysleli a nechtějí ustoupit?
Druhá strana je věnována Jupiteru, který je nyní hlavní planetou viditelnou v noci. Máme zde průchody Velké červené skvrny (GRS) středem kotoučku nebo polohy měsíců – POZOR časy jsou v UTC (v říjnu se mění čas), proto si k nim musíte přičíst dvě hodiny, popř. po změně času jen jednu hodinu.

Stahovat můžete k vytištění v PDF.

mapa oblohy v říjnu, Aleš Majer

Pokud se budete chtít vidět s členy Klubu astronomů Liberecka a případně s námi i něco pozorovat, potom již tuto sobotu jsme na Stogu Izerském. Přednáška od novinkách z Marsu následuje 9. října v 17 hodin v Městské knihovně v Jablonci a konečně Astronomické setkání proběhne 15. 10. od 18 hodin v Klubu na Rampě taktéž v Jablonci nad Nisou. Podrobnosti k němu ještě pošleme, ale plánujeme jej i jako setkání členů Kubu astronomů Liberecka, kde by se mimo jiné měly probrat finance a obsazení „funkcí“. Možná to bude i s občerstvením zdarma, tak uvidíme :-)

Komentáře byly uzavřeny.