Mandel planetek

Vlahé téměř už letní noci vybízejí k pozorování planetek. V dosahu vetších binokulárů nebo začátečnických dalekohledů je jich fůra. První polovinu minulé noci jsem věnoval právě jim. Vzal jsem binar 58×125, notebook s programem HNSky a vyrazil na kopec. Vytipoval jsem si patnáct jasnějších kousků podél jarní a letní ekliptiky a postupně jeden za druhým odfajfkovával.

Začal jsem ještě relativně za světla po 23. hodině SELČ nad západním obzorem, kde se v souhvězdí Raka nedaleko hvězdokupy Jesličky nachází osmá objevená planetka z hlavního pásu se jménem (8) Flora. S jasností 11,4 mag šlo díky nízké výšce nad obzorem o spíš obtížnější cíl. Cestou jsem navštívil i dvě pěkné „carbon stars“ X Cnc a T Cnc, obě krásně oranžové.

Mnohem snadnější byla planetková jednička, nyní už též trpasličí planeta (1) Ceres. Nachází se v hlavě Lva a svítí jako hvězdička 8,7 mag. Ve Lvu nedaleko galaxií M95, 96 a 105 nyní přebývá i slaboučká (51) Nemausa. S jasností rovných 12 mag ale problém pro obří binokulár nečinila.

V sousedním souhvězdí Panny je jasných asteroidů hned několik. U západní hranice se Lvem jsou slabá (45) Eugenia (12,4 mag) a o něco výraznější (18) Melpomene (11,6 mag), nedaleko galaxie M49 se pak nalézá (22) Kalliope (11,9 mag). Stejně jasná je pak i (21) Lutetia, co je kousek od Porrimy. Něco přes pět stupňů jižně od Spiky pak můžeme najít planetku s poněkud vyšším číslem (187) Lamberta. Díky jasnosti 11,4 mag je dobře viditelná, i když nevystupuje moc vysoko nad obzor. Poslední planetka ze souhvězdí s latinským názvem Virgo se jmenuje (39) Laetitia, má 10,8 mag a je prakticky na nebeském rovníku.

Ve Vahách kousek nad Jupiterem můžeme spatřit jen o desetinu slabší (16) Psyche a o nějakých 15 stupňů níže pak o desetinu magnitudy jasnější planetku (13) Egeria. Jen těsně nad les mi vystoupila (15) Eunomia, která se nachází v ocasu Hydry. Naštěstí má 10,1 mag, takže byla vidět i mezi větvemi borovic.

Podobně nízko nad stromy byla po půlnoci i (29) Amphitrite. Naštěstí se dobře hledala nejen díky slušné jasnosti 9,6 mag, ale i pro svoji polohu blízko otevřené hvězdokupy M6 ve Štíru.

Nakonec jsem si nechal dva jasné kousky ve Střelci: (9) Metis (9,9 mag) a nejjasnější planetku ze všech (4) Vesta, která má nyní 5,6 mag a pohybuje se mezi 23. a 24. objektem Messierova katalogu. Okem bez dalekohledu jsem ji ale tentokrát zatím nespatřil.

V druhé polovině noci by se dobrý tucet jasnějších planetek také nechal ulovit, ale ty si nechám až někdy na příště. Teplých (18 °C) příjemných, i když ne tak tmavých (SQM-L 21,21 MSA) nocí bude určitě letos ještě dost.

Vic KaL ◊!

 

 

Komentáře byly uzavřeny.