Pradědeček opět v kondici

Když už tady máme „technické okénko“, také přispěji jedním postřehem. V neděli cestou ze setkání složek ČAS v Ostravě jsem se zastavil v Lipníku nad Bečvou ve firmě Scopeservis vyzvednout repasovaný Somet Binar. Hned večer a také v pondělí jsem využil jasné oblohy a opravený přístroj vyzkoušel. Všechny optické plochy byly vyčištěny, mechanické záležitosti promazány a optika zkolimována. Pro porovnání jsem použil binokulár APM 100 ED. No a musím konstatovat, že tento vetchý stařík držel se svým o více než 70 let mladším pravnukem krok velmi statečně…

Somet Binar 25×100 má fenomenální zorné pole 3,6° (díky 90° okulárům na svoji dobu zcela unikátním), daní je však výrazné zkreslení u okrajů. Abych pro účely porovnávání dosáhl podobného zvětšení i u APM, použil jsem tzv. „Panoptiky pro chudé“, tedy dvojici okulárů ES 24 mm, 68° (FOV dalekohledu 2,9°) se kterými jsem získal binar 23×100.

Při denním pozorování okolních budov, antén, ptactva a všeho možného dalšího Sometem, jsem dospěl k totožnému výsledku, jako test POSECu. Tedy, že dalekohled má na „plnou díru“ poměrně viditelnou barevnou vadu (CA), zkreslení ZP asi 75 % od okraje. Propustnost optiky je vynikající (vzhledem ke stáří) jen o něco málo horší než u APM (hold optika ZEISS). Obraz má ve středu ZP poměrně dobrou korekci CA, v krajích pole je samozřejmě vyšší. Na ose je ostrost naprosto brilantní. Při použití vestavěné clony před objektivem (vznikne binar 25×50) CA téměř v celém ZP zmizí a dalekohled kreslí na úrovni APO. Zlepší se trochu i zkreslení v okrajích ZP. Barva obrazu Sometu je posunuta k teplejším tónům žlutozelené.

Večerní pozorování jsem zahájil Měsícem krátce před úplňkem. Nezacloněný Somet měl samozřejmě na jasném objektu výraznou CA, po přiclonění na 5 cm úplně zmizela a pohled to byl parádní. Při pozorování hvězd se CA projevila pouze u nejjasnějších kousků (Arcturus, Vega…) lehkým fialovým halem. U slabších hvězd nijak rušivá není. Dosah obou vedle sebe postavených binokulárů jsem zkoušel na severní polární sekvenci v okolí Polárky a dále právě v okolí Vegy. Ve všech případech jsem oběma přístroji viděl naprosto totožné hvězdy, v APM jsem se nedostal ani o 0,1 mag dále než Sometem, což mě poměrně překvapilo (a potěšilo v případě SB). Na difuzních DSO pod mizernou oblohou (Měsíc v úplňku, město, astronomický soumrak) jsem přeci jen detekoval nepatrně lepší propustnost moderní optiky APM, ale tak o 5 %, max 10 % (pozoroval jsem M13, M27, M57, M81, M82, M51). Výhodou APM je samozřejmě dokonalá ostrost hvězd až do krajů zorného pole, ale musím říct, že zkreslení (protažení hvězd do čárek) v okrajích FOV Sometu nepůsobí až tak rušivě – kompenzuje to zdánlivě obrovské zorné pole a člověk se stejně většinou upřeně dívá do jeho středu. Jedině u DSO je trochu problém – v Sometu musím slabý objekt nastavit ke středu pole, abych jej detekoval, kdežto v APM jej rozeznám už u okraje. Naopak třeba Albireo vypadalo daleko lépe v Sometu, díky teplejším barvám byl markantnější rozdíl v barvě obou složek dvojhvězdy. Samozřejmě síla APM se projevila po nahrazení 24mm okulárů 9mm Morpheusy, čímž vznikl binar 60×100 s dosahem daleko vyšším, ale o to tady nešlo.

Závěrem nelze než vyjádřit obdiv dávným konstruktérům, kteří stvořili unikátní přístroj (nejprve armádní Zeiss flm, později civilní verze Somet Binar). Po vyčištění a seřízení je tento 70letý veterán schopen konkurovat moderním binokulárům a většinu svých pravnuků levnější čínské produkce strčí hravě do kapsy. Jen pro zajímavost – v roce 1948 byla prodejní cena Sometu 9 280 Kčs, což v té době představovalo částku odpovídající zhruba jedenáctinásobku průměrné hrubé měsíční mzdy (823 Kčs)! Dnes se na trhu v různých aukcích tyto přístroje sporadicky objevují v cenách 50–100 tis. Kč podle stavu. Pro porovnání cena v testu použitého APM 100 ED vč. ES okulárů je cca 90 tis. Kč.

APM na hlavici Berlebach Spica s lištou Omega, Somet na polovidlici Technosky (váhově už na hraně).

Porovnání obrazů na asi 100 m vzdálené anténě. 

 

2 komentářů k “Pradědeček opět v kondici”

  1. Martin Gembec

    Aleši díky za krásnou reportáž a srovnání. Už se těším, až se do něj zase podívám :-)

  2. slappy

    Aha! Tak proto mi Albireo už nikdy nepřišlo tak výrazně barevné, jako když jsem ho viděl poprvé Sometem z Rokycan! Záhada vyřešena :)
    Somet Binar je vážně legenda! Dodnes vzpomínám na noci na astrotáboře s ním strávené..