Ranní setkání s jasnou kometou NEOWISE

A už je to tady. Slibovali jsme, že další příspěvek bude o dá se už skoro říci velké kometě 2020 C/2020 F3 (NEOWISE). Kometu jsme od 4. července neviděli kvůli počasí. I poslední noc na 10. 7. vypadala beznadějně, i když z turnovské hvězdárny se dalo pozorovat alespoň planety. Za svítání se oblaka trochu protrhala a nádherná kometa vykoukla i s výrazným asi pětistupňovým ohonem. Později se zvedla nad obzor noční svítící oblaka a kometu doslova zahalila. Když z nich kolem čtvrté hodiny ranní vylezla výše, stále byla ještě vidět okem s kouskem ohonu.

Na první fotce je vpravo Venuše a nad ní Plejády. Vlevo kometa za NLC. fotka je objektivem 35 mm na Canonu 6D. Detail je dalekohledem ED80/600 v ohnisku 400 mm. Složeny dvě fotky po délce ohonu. Detaily hlavy jsou přes 40cm Ritchey-Crétien v jeho asi 3m ohnisku.

 

Detail hlavy komety a začátku ohonu v HDR ze snímků expozicemi 16 s, 8 s, 4 s, 2 s a 1 sekunda při ISO400 v ohnisku 16″ RC turnovské hvězdárny. Cílem bylo vytáhnout i okem dobře viditelné obálky kolem jádra a v začátku ohonu.

 

Nádherné představení této komety sledoval na Krétě i Aleš, který zaslal také své snímky:

Posílám alespoň dva singleshoty z dnešního rána, kdy jsem vyjel autem jen kousek za město. Kometa je za svítání parádní i pouhým okem je vidět ohon min. 1°, v SW flextube 150/750 při zv. 31x pak někde ke 3°. Jedno je snímek širokoúhlým objektivem 17-40 mm a druhý je pokus o okulárovou projekci – DSLR s nasazeným objektivem držená v ruce za okulárem dalekohledu. Koukal jsem také na planety – výborný seeing celou noc a to jsem ještě nebyl v horách na Skinakas Observatory (https://skinakas.physics.uoc.gr/en/).

Fotky nahoře pořídil a článek vložil Martin Gembec

 

Komentáře byly uzavřeny.