Slunce – skvrny – Ještěd – letadlo aj.

Nevěřil bych, že mě může ještě něco překvapit při pozorování západu Slunce za hotelem Ještěd, ale opět se něco našlo. Tentokrát jsem na poslední chvíli bastlil ztmavovadlo, abych neměl moc přeexponované fotky. A nakonec to vlastně stálo za to. V jednu chvíli se na sebe poskládaly tři objekty.

Slunce za Ještědem a přelet letadla mezi skvrnami

Slunce vstupuje pomyslně za hotel na Ještědu a mezi skvrnami na jeho povrchu prolétá letadlo. Druhá skvrnka se téměř dotýká hotelu. Pořízeno Canonem 30D v ohnisku ED80/600 mm. Cloněno krytkou s otvorem o průměru 40 mm. ISO 100, 1/8000 sekundy.

Odsud z dalešické vyhlídky (jižně od Jablonce nad Nisou) to tak nevypadá, ale ten pan Hubáček musel asi v Liberci mít krásný výhled na Ještěd, když ho napadlo navrhnout tak odvážnou a jedinečnou stavbu, která nám denodenně dělá tolik radosti. Z Liberce se hotel jeví, jakoby plynule navazoval na kuželovitý vrcholek hory. Pozorování západů Slunce za hotelem a vysílačem v jednom je neskutečně adrenalinový zážitek a zanechává ve mně pomalu závislost vyjíždět znovu a znovu. A tak jsem ho dnes pozoroval už poosmé v řadě… se mnou se na Slunce podívali i přátelé z Klubu astronomů Liberecka, jmenovitě Vic s rodinou a Meggie. Jsem šťasten, že jsme se o ten pocit mohli vzájemně podělit.

Slunce za hotelem Ještěd 24.4.2011

Ještěd po západu Slunce (HDR)

Snímek po západu Slunce vznikl jako HDR a s využitím skládání snímků, díky tomu je opravdu povedeně ostrý, až se sám divím na ohnisko 600 mm a vzdálenost 15 km.

 Za KaL Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.