Tip na dnešní pozorování – šňůra satelitů Starlink

Po včerejším nečekaném nebeském představení v podobě letící linky 60 družic Starlink máme dnes znovu šanci na pozorování těchto nevšedních objektů. Dle neoficiálních dráhových elementů by postupně se rozpadající skupina měla přes nás přelétat dnes po půlnoci středoevropského letního času.

Kdo tedy minulou noc prospal, může dnes v noci zkusit štestí znovu. Satelity se postupně rozptylují na svá místa, takže zřejmě už nepůjde o úplně stejný výjev jako včera, kdy tvořily hezkou pohybující se úsečku. Musíme se tak asi nechat opět překvapit.

Přelet Starlink trailu 26. 5. 2019 v 0.13 až 0.22 SELČ

Podle dat z CalSky by se měla skupina satelitů objevit nad západním obzorem zhruba v 0.13, zenitem by měla projít v 0.18 a v 0.22 SELČ zmizí na východě. Pro jistotu doporučuji sledovat oblohu už chvíli předem, případně si ještě během večera udělat online kontrolu, zda nejsou k dispozici novější data.

Generálkou by mohl být předchozí přelet ve 22.41, který ale bude ještě za soumraku a jen nízko nad jihem.

Přelet Starlink trailu 25. 5. 2019 v 22.35 až 22.46 SELČ

Pokud zase něco uvidíte, určitě nám napište do komentářů.

Vic KaL ◊!

6 komentářů k “Tip na dnešní pozorování – šňůra satelitů Starlink”

  1. Vic

    Generálka vyšla na jedničku. Vlak jel na čas. Prvních cca 30 kousků hezky za sebou (devátý byl nejjasnější), další se pak postupně trousily, některé už nebyly přesně v přímce.

  2. Sahure

    Krásný vláček, v Liberci sice průzračnost nic moc, zato jako bonus silný záblesk asi v první třetině řady :)

  3. Vic

    I druhý (zenitový) přelet stál za to. Napočítal jsem jich 57. Počkáme si ještě na třetí v 1.51…

  4. Vic

    Třetí už byl slabší. Osvědčily se na to Ježkovy voči, tedy kukátko 2×54, kde se celá linka hezky vešla do zorného pole.
    Na čtvrtý přelet už nečekám… zZzZ

  5. Aleš Majer

    Po celodenní akci jsem večer usnul, ale na půlnoční přelet jsem budík nařídil. Opravdu pěkná atrakce i pod městskou a ne příliš průzračnou oblohou, moc hezké v triedru 8×30 (FOV 7,5°).

  6. Vic

    Napočítal jsem jich dnes při druhém průletu v 1.11 rovných 60, takže tam jsou všechny. Osmý, čtyřiadvacatý a sedmačtyřicátý byly jasnější, 45. a 46. letěly vedle sebe. Po 49. byla dlouhá pauza. Celkově se už rozprostřely skoro do osmi minut.
    První dnešní průlet v 23.35 byl zajímavější, to byly lépe nasvícené a pěkně blýskaly v Herkulovi u M13. Nejasnější záblesky šly až k −2 mag.