Kometární okénko – říjen 2019

Máme tu říjnové novoluní a s ním i hezké počasí, které nabádá k nočnímu pozorování. K plejádám zajímavých objektů, co se nám na podzimní obloze nabízí, jistě patří také komety. I na konci desátého letošního měsíce máme co objevovat a obdivovat.

Bohatější  kometární menu se nám v těchto dnech předkládá spíš zvečera, tak nemusíme nakonec ani moc ponocovat. Tma je už brzo a se změnou času se to navíc ještě zlepší. Nejdříve nám zapadá ne moc jasná 68P/Klemola, co se zdržuje zkraje noci jen nevysoko nad jihozápadem ve Střelci. S jasností kolem 14 mag je to sousto spíš pro fajnšmekry.

První dáma posledních měsíců – kometa C/2018 W2 (Africano) – se nám v našich zeměpisných šířkách beznadějně utopila v sajrajtu nízko nad jihem, takže pro spatření je už potřeba buď dokonalý obzor nejlépe z alpských vrcholů, nebo popojet ještě dál do teplejších krajin. Nyní je v souhvězdí Jižní ryby, rychle klesá a k tomu i pomalu slábne (11 mag).

Zastoupí ji ale hned trojice dalších kometek. Nejlépe na tom je zatím C/2018 N2 (ASASSN), která si to šine ke galaxii v Andromedě, takže ji máme skoro v zenitu. S jasností kolem 11,5 mag patří k snadným cílům i pro malá kukátka. Jeví se jako malý difúzní kruhový flíček se stelárním jadérkem. Ohon jsem nevykoukal ani v 16″.

Její vzornou kopií je jen o málo slabší 260P/McNaught. Ta se nachází v sousedním Perseu a vypadá jako mlžinka 12 mag opět s jasnějším středem. Spatřit se dá už při malém zvětšení, ale stejně jako předchozí Assasinka si nechá líbit i větší přiblížení.

Poslední z trojice je podobně jasná (12 mag), ale přeci jen maličko jiná. Nemá tak výraznou centrální kondenzaci, takže je na první pohled hůř patrná. Mám na mysli C/2017 T2 (PanSTARRS), jenž se 27. 10. prosmýkne těsně okolo otevřené hvězdokupy M36 ve Vozkovi. Do budoucna se chystá ještě zjasňovat, tak se máme na co těšit.

Neměli bychom zapomenout zkontrolovat periodickou 29P/Schwassmann-Wachmann, zda neprodělala nějaký nový outburst. Zatím se moc neprojevuje a asi vyčkává. Pozorovat se ale v 40cm dalekohledu dá, jen není moc výrazná (14,5 mag). Mířit na ni musíte do souhvězdí Ryb.

Podobně je na tom nad ránem pozorovatelná 78P/Gehrels. Prochází Rakem a je to pěkná duchařina, takže je to spíš na „plnoleté“ (18″+) dalekohlídky. V dosahu takových přístrojů je pak ještě pár kousků s jasnostmi mezi 15 a 16 mag, ale o těch třeba někdy příště.

Směsice to není sice nijak zvlášť pestrá a ani vysloveně jasný kousek bohužel nemůžeme nabídnout, ale jistě něco vybrat lze. Přeju Ideálně Čistou Oblohu a těším se na komentáře, pokud někdo něco v následujících dnech uloví. Zejména fotografové mohou mít zajímavé kompozice kometek s deep-sky objekty.

Vic KaL ◊!

Jeden komentář k “Kometární okénko – říjen 2019”

  1. Aleš Majer

    Po návštěvě rakouského Edelweißspitze je třeba uvést na pravou míru, že zmíněné, momentálně nejjasnější komety, vypadají na alpské obloze ve 27″ dobsonu opravdu jako „komety“ s nádhernými dlouhými ohony. Pohled na ně ve velkém dalekohledu připomínal opravdu spíše fotografie publikované na webu amatérskými astrofotografy.
    Za zmínku jistě stojí také naše vizuální detekce interstellarní komety 2I/Borisov (pravděpodobně první na světě!) a to pomocí 36″ dobsonu, jako velmi slabého objektu. O tom, ale i dalších zážitcích z úžasné noci pod hvězdami mezi alpskými velikány se jistě brzy dočtete v samostatném reportu…