Vydařené pozorování

Děkujeme všem zúčastněným. Vlastně by to ani nebylo třeba, protože jak počasí, tak pozorované objekty nabídly to nejlepší a příjemnou atmosféru dotvořili lidé samotní.
Pozorování v úterý 28. června zpestřily dva přelety ISS. První jsme viděli bez obtíží pouhým okem ještě za světla, těsně po západu Slunce. Po namíření dalekohledů na Arkturus a Vegu se Alešovi podařilo náhodou trefit čtyřhvězdu epsilon Lyry a tím začalo pozorování objektů nočního nebe. Postupně se vynořily další dvojhvězdy, hvězdokupy a nakonec i galaxie M 51, ve které jsme po 23. hodině konečně viděli i supernovu. Zdá se, že poněkud slábne, přesto byla při vhodném zvětšení bez obtíží viditelná v třiceticentimetrovém dobsonu.Akce se podařila. Noc byla výjimečně průzračná a tak se ukázala Mléčná dráha, jak ji tu téměř nepamatuji.

newton 100/1000 na GSO260 maksutov 150mm binokulár 125mm
dobson 300mm mag-bino dobson podruhé

Na snímku z 23. hodiny vidíte ISS jako čáru nízko nad obzorem. Nad ní vpravo je dvojice Saturn-Porrima. Vlevo nad ISS Spica také z Panny. Expozice 75 sekund, ISO 400.

přelet ISS pod Saturnem

Na posledním snímku je krásně vidět Mléčná dráha, jak zde v Kokoníně skoro nepamatuji. Průzračnost opravdu nečekaná, velký oblak ve Střelci viditelný na první pohled a slabě i výduť směrem do Hadonoše a Štíra. Fotografie byla pořízena Canonem 30D s objektivem 17-85. Clona 4,5 a ISO 1600, expozice pouze 20 sekund ze stativu.

Mléčná dráha

Za Klub astronomů Liberecka Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.