ISS + STS135 Atlantis před Sluncem

Podruhé v červenci a zároveň jako zkouška jiné techniky snímání. To je celkem vydařený snímek stanice ISS s připojeným raketoplánem Atlantis 16. 7. 2011.

ISS+STS135 před Sluncem

16. 7. 2011, 10:33:50 SELČ. Canon 30D v ohnisku dobsonu 150/1200. Filtr z fólie Baader AstroSolar. 

Tento přelet nastal v dopoledních hodinách a byl viditelný na Šluknovsku. Nejprve se odsunuly poslední oblaky středních výšek, které zakrývaly oblohu až do deváté hodiny. Poté bylo jasno, ale kolem půl desáté se začaly vytvářet první malé obláčky, které se posléze rychle zvětšovaly. Slunce zakryl mrak až přibližně minutu před přeletem, ale byl průhledný a 50 sekund před přeletem bylo jasné, že se na chvíli nasune díra. Stanice byla během sekvenčního snímání dobře vidět, jak se přesunula přes slunční disk. Byl to sice poměrně rychlý přelet, trvající pouze 0,7 sekundy, ale patřil mezi ty, které se mi podařilo pozorovat a nafotit nejlépe. Stanice měla průměr 53″.

ISS+STS135 s popisky

Stanice je na snímku 4x zvětšena. Nahoře a dole dominují čtyři dvojice solárních panelů. Na nosníku panelů je směrem doleva vidět radiátory sloužící k termoregulaci stanice. Na těle stanice vidíme vlevo modul Zvezda se solárními panely nahoru a dolů, dále budou moduly Zarja a Unity (připojené lodě Sojuz nebo Progress se zdají být šikmo doleva dolů vůči tělu stanice, prostorově jakoby pod ním), vpravo od nosníku je Destiny s připojeným raketoplánem Atlantis úplně vpravo. Částečně v zákrytu s raketoplánem se zdají být evropská a japonská laboratoř.

dalekohled připraven

Celá sestava připravena k přeletu již tři čtvrtě hodiny před plánovaným časem. Dobson Skywatcher 150/1200 mm a na něm provizorně drží Canon 30D v ohnisku. V kufříku je zatím schovaná meteostanice s DCF časem a ručník kvůli kontrole zaostření na displeji.

Technika sledování přeletu spočívá v přesné předpovědi místa a času přeletu podle serveru CalSky.com. Poté prostě na místě najdete nějaké vhodné místo poblíž linie a čekáte. V ideálním případě vám Slunce nezakryje nějaký oblak a vy zažijete ten prchavý okamžik, kdy se sejde nebeská mechanika a vše vyjde.

žánrové obrázky s technikou

Žánrové snímky techniky a okolní krajiny.

Oblak těsně po přeletu. V díře viditelné vlevo bylo Slunce během přeletu.

Oblak těsně po přeletu. V díře viditelné vlevo bylo Slunce během přeletu. 

Martin Gembec

Jeden komentář k “ISS + STS135 Atlantis před Sluncem”

  1. Astronomické události » Blog Archive » ISS a Atlantis před Sluncem

    […] Atlantis osvětlený Sluncem je právě 200 m od stanice. Foto z 9:12 (NASA TV), 5 minut před transitem. Jak se ukázalo, stanice se zrovna natáčela do pozice vhodné k fotografování z raketoplánu. Proto je její tvar na pozici před Sluncem neobvyklý. Normálně by měla velké panely směrované ke Slunci, jak je vidět na snímku před dvěma dny. V posledních 15 minutách došlo oproti minulému pokusu z Mikulášovic k zahřátí tubusu a tím i k mírnému rozostření, což jsem nemohl vzhledem k předchozí podobné meteosituaci očekávat. Je to škoda, ale zase to bylo vykoupeno nádherně jasnou oblohou v okolí Slunce. Nic asi nemůže vyjít dokonale. […]