Částečné zatmění Měsíce na ZŠ Rýnovice

Pokud jsme si přáli, aby nám po delší době vyšla nějaká akce, tak tato patří mezi to nejlepší. Bylo jasno, ačkoli ještě odpoledne bylo zataženo. Bylo teplo, na duben, který začal sněhovými přeháňkami, opravdu příjemné. A byla spousta zájemců z řad dospělých i dětí. No a konečně bylo se i na co koukat.

vycházející úplněk

Akci jsme pojali jako populárně naučnou, takže se promítly krátké informace o zatmění, videa o vesmíru a pouštěla se i nějaká ta hudba pro děti, takže byla zábava. Měsíc vyšel krásně hned po 20. hodině a byl krásně červený. Postupně tmavnul v levé horní polovině, až se po desáté lehce dotkl úplného stínu zemského. Mezitím se pozoroval Jupiter, Saturn a nějaké ty další nebeské objekty.

projekce

Na place se sešlo na padesát zájemců, dalekohledy členů i nečlenů Klubu astronomů Liberecka. Bylo i co porovnávat. Ukázalo se, že na objekty, jako je Jupiter nebo Měsíc, vyhoví stejně dobře 15cm dobson za 5000, stejně jako speciální zrcadlový dalekohled stejného průměru (SCT na CG5 GT Adv.) za 25 tisíc i s montáží. Zájemce lákal také velký 125 mm refraktor na EQ6, ale pěkně ukazoval také reflektor newtonova typu na běžné paralaktice. Nechyběla fotosestava čočkového ED80 na montáži CG5 GT Advanced. S focením se přidali i další.

Více fotografií později. Zatím mrkněte na Měsíc v maximální fázi zatmění od Tomáše Hendrycha.

Komentáře byly uzavřeny.