Záblesky družic

Vlahé letní noci a jasná obloha, to je nyní lákadlo nejen pro běžný okuk Mléčné dráhy mimo města. Jistě nás zaujmou také přelety mnoha družic a jejich nečekané, nebo i očekávané záblesky. Některé družice jen tak bliknou, jiné dokonce opakovaně, ale družice Iridium většinou zazáří přesně podle předpovědi, zvláště u těch nejjasnějších úkazů. Zajímavé jsou i přelety stanice ISS, dokonce i u ní se lze dočkat náhlého zjasnění.

Záblesk družice Iridium 47 20. 7. 2013 v 2:35. Jasnost asi -5 mag.
Záblesk družice Iridium 47, foto 20.7.2013 ve 2:32.
Předpověď jasu -5 mag.

Na podobné záblesky, jako je výše uvedený, nemusíme čekat až do půl třetí. Naštěstí se objevují v pravidelných intervalech již večer po setmění a pak tedy také nad ránem. Důvodem čekání tak může být jen jasnost záblesku, protože ty nejhezčí mohou mít až k -8 mag.

Předpovědi záblesků družic vám nejlépe pomůže vypočítat server Heavens-Above.com. Pokud chcete vidět úkazů více, než předpovídá výše zmíněný server, musíte zabrouzdat na Calsky.com. Předpověď nemusí vždy sedět s realitou, to se týká především záblesků jiných družic, jejichž předpovědi jsou stále v experimentálním stádiu. To ale neznamená, že by nešly pozorovat. Doporučit mohu např. Metop-A.

Záblesk družice Iridium 59 21.7. ve 4 ráno, jasnsot -7 mag
Záblesk družice Iridium 59, foto 21.7.2013 ve 4:04.
Předpověď jasu -7 mag.

Jak je patrné, snímky s vhodným pozadím a případně ještě za soumraku jsou ideální, i když přiznávám, realizace zde pokulhává za očekáváním. Zde šlo však o foto neobvykle pozdě, již za svítání, kdy jsem po focení NLC ještě vytrval a tak únava vykonala své.

Iridium 18 1.8.2013 -5mag
Záblesk družice Iridium 18, foto 1.8.2013 ve 23:05.
Předpověď jasu -5 mag.

Výše uvedený snímek se více blíží ideálu. Přírodní scenérii nelze ve městě nahradit, ale zase tu máme osvětlené budovy (což není úplně můj styl).

Martin Gembec

Komentáře byly uzavřeny.