Znovuotevření Hvězdárny Turnov

Připomínáme a dovolujeme si vás srdečně pozvat v pátek 29. 11. od 15:45 hodin do Turnova na místní hvězdárnu. Její znovuotevření bude doprovázet vernisáž astrofotografií našich členů Karla a Martina Bůnových z Jilemnice. Následovat bude aktuální přednáška ke kometě ISON. V plánu bylo i pozorování, to je však nejisté s ohledem na počasí. Informace k dění na hvězdárně sledujte průběžně také na připravovaném webu hvezdarna.turnov.cz.

plakát hvězdárna Turnov 29.11.2013

Kamarády astronomy bych rád uklidnil, plakát připravil Aleš pro média, proto je trochu nepřesný, pokud jde o kometu ISON ;-)

S výstavbou hvězdárny se začalo v roce 1964 a pro veřejnost byla otevřena 2. května 1974. Od roku 1976 měl objekt v pronájmu AsÚ ČSAV. V posledních letech byla hvězdárna v majetku města Turnov a ve správě Střediska volného času Žlutá ponorka a objekt postupně chátral a začalo do něj zatékat. Z důvodu bezpečnosti musel přerušit činnost i astronomický kroužek při turnovském gymnáziu. Město Turnov zpracovalo projekt na celkovou přestavbu a modernizaci objektu s německým partnerem, ale žádost o grant z EU nebyla úspěšná. V létě letošního roku se společnost SUNDISK dohodla s vedením města Turnov na dvouletém pronájmu budovy hvězdárny za účelem obnovení jejího původního poslání. Byla opravena střecha i kopule a další práce průběžně pokračují.

Hvězdárna bude sloužit především popularizaci astronomie, pozorování zajímavých úkazů pro veřejnost a přednáškám pro školy z Libereckého kraje. Činnost na hvězdárně zajistí členové Klubu astronomů Liberecka, pobočky ČAS. Kdo to nemáte do Turnova daleko, jste v pátek srdečně zváni.

Ve starším článku lze shlédnout dvě reportáže České televize z letošního roku (odkazy v textu).

Web hvězdárny najdete brzy na adrese hvezdarna.turnov.cz.

Komentáře byly uzavřeny.