Úžasný Jupiter a srpek Venuše

Nečekané vyjasnění přineslo SMS od Viktora, že doma kouká na Jupiter a je velmi dobrý seeing. Moc se mi nechtělo, ale nakonec jsem vyrazil na hvězdárnu do Turnova a nelitoval jsem.

Jupiter 29. 12. 2013 kresba Aleš Majer Venuše 30.12.2013 přes CPC1100, foto Aleš Majer

Obraz planety byl v okuláru na první pohled daleko stabilnější než při minulém pozorování a dovolil tak použít větších zvětšení a vidět krásné detaily. Opět jsem měl štěstí na přecházející GRS. Tentokrát mne kromě její cihlově oranžové barvy a světlého lemu zaujaly světlé oblasti v SEB před i za GRS. Tentokrát byl neuvěřitelně členitý i NEB a do rovníkové oblasti z něho trčelo několik tenkých výběžků a kudrlinek. Obraz byl stabilní dlouhé desítky minut, což mi umožnilo střídat v binokulární hlavici okuláry pro různá zvětšení, takhle dobrý seeing dlouho nebyl. Napsal jsem Viktorovi, že stojí za to, aby přijel a nakonec se nás v kopuli sešlo sedm. Poté, co jsme se vynadívali na Jupiter, otočili jsme refraktor na M42 a v Trapezu bez problémů identifikovali kromě jasných složek A-D také E a F. Otevřené hvězdokupy M35 a M37 už byla pouze pomyslná třešinka na dortu.

Dnes dopoledne jsem zkusil ustavit CPC 1100 na Slunce a GO-TO systém poté bez problémů našel Venuši, tak jsem pořídil fotografii jejího tenkého srpku. Vizuální vjem při pohledu do okuláru se moc nelišil od snímku.

Aleš Majer, noční foto Martin Mašek

Komentáře byly uzavřeny.