Skvělý víkendový seeing

Tlaková výše nám přinesla nejen tropické teploty, ale také dobrou průzračnost vzduchu a dobrý seeing. Při ježdění po Praze jsem z Barrandova viděl krásně Krkonoše a z Černého mostu byl Ještěd jako na dlani. Zastavil jsem se proto na hvězdárně v Turnově, kde jsem shlédl romantický západ Slunce. Pak jsem 6″ refraktor namířil na Měsíc krátce po první čtvrti a již při zv. 75x, kdy se krásně vejde celý do zorného pole, to byl úchvatný pohled.

měsíc

Bohužel jsem měl k dispozici max. 13mm okulár, ale i tak jsem mohl obdivovat řetězec kráterů v Claviu, krásně terasovitý val kráteru Tycho, detaily v okolí Rupes Recta, Valis Alpes, Montes Pico a Piton vrhající bizarní stíny a nakonec i drobné krátery v rovině Plato. Zkusil jsem obraz v okuláru zachytit pomocí mobilního telefonu a na připojených snímcích je vidět, že to opravdu stálo za to.

měsíc

Měsíční scenérie mě uchvátila natolik, že jsem v pozorování pokračoval i následující den z domova pomocí 120mm APO refraktoru s binokulární hlavicí. Užívaje až třísetnásobného zvětšení, jsem cestoval mezi krátery a prohlížel jemné struktury měsíčního povrchu. I pohled na Mars stál za to. Na malém kotoučku 11“ v průměru jsem krásně rozeznal fázi, polární čepičku i jasnější albedové útvary. A když už jsem stahoval fotky z telefonu, tak připojuji ještě pár snímků z pozorování Slunce na den dětí na střeše liberecké iQLANDIE.

Slunce IQLandia Slunce IQLandia Slunce IQLandia

Komentáře byly uzavřeny.