Sezóna nočních svítících oblaků začala

Jak je již zvykem, mnoho aktivních pozorovatelů od začátku června vyhlíží soumrakovou či úsvitovou oblohu nad severním obzorem. Snahou je spatřit pěkná stříbřitá oblaka, která dokáží vytvořit velmi fotogenickou scenérii. Více o nočních svítících oblacích (NLC) např. astro.cz.

Večer 9. 6. 2014 mi přišel SMS alert, který upozorňoval na výskyt NLC. Podíval jsem se tedy ze severního okna a opravdu tam byly, byť slabší. Vytáhl jsem fotoaparát se stativem a šel fotit na chodbovou lodžii. Pořídil jsem pár snímků se svoji zrcadlovkou Canon EOS 1000D s objektivem Sigma 18–125 mm. Snímky byly pořízeny mezi 23:09 – 23:16 SELČ v Liberci na sídlišti Rochlice.


Na ranní obloze se postupně vytvořily další NLC, které byly výraznější než ty večerní. Opět jsem je vyfotil. Zároveň jsem poslal APO alert, abych upozornil ostatní pozorovatele. Snímky jsem pořídil mezi 02:42 až 02:50 SELČ.

Martin Mašek

Pěkné time-lapse video ze svých fotografií sestavil Dalibor Oršulík, který je snímal také z Liberce.

Dodejme ještě, že Martinovy snímky zaujaly také paní Zárybnickou a ta jeho snímky zařadila do relace o počasí před Událostmi. Děkujeme.

Komentáře byly uzavřeny.