Ostrov nad inverzí

21. 11. 2014 večer jsme se vydali nad vrstvu oblačnosti, která se rozlila přes celé Česko i Polsko. Díky této unikátní konstelaci se z Krkonoš stal ostrov nad inverzí a my mohli pozorovat pravděpodobně nejlepší oblohu, jaká je u nás na severu Čech k dispozici. Pozorování a další zážitky ze sedla Lysé hory a z Kotle nás v tom jen utvrdily.

celooblohovka ISO1600 exp. 180s f3,5/4mm
21. 11. 2014, 23:08 SEČ, snímek rybím okem f3,5/4 mm, ISO 1600, 3 minuty v sedle Lysé hory v Krkonoších. Obrázek vznikl díky mobilní sestavě zapůjčené od České astronomické společnosti (Astrotrac na stativu, Canon 600D + Sigma 4 mm) a samozřejmě díky touze se podívat nad oblačnost a díky pochopení kolegů z Klubu astronomů Liberecka. 

Výše uvedené fotografii dominuje Mléčná dráha od obzoru k obzoru. V dolní levé části snímku začíná pás zvířetníkového světla, který je nejvýraznější v oblasti protisvitu (kolem Plejád). Pás pak pokračuje dolů k obzoru. Nad horizontem jsou vidět zelené odstíny airglow a možná je tam i červený airglow a hustotní vlny v něm, to bude třeba ještě ověřit porovnáním více expozic. Již teď mohu prozradit, že airglow cestoval přes celou oblohu a v animaci je to zčásti patrné. SQM hodnoty se pohybovaly od 21,33 na širokoúhlém až po 21,41 (zenit) a 21,46 60st nad severem pomocí SQM-L (optimističtější MaGmeter). Nízká oblačnost sahala cca od 1100 do 1250 metrů.

Další prozatím bez delších komentářů.

standardní expozice a jasová mapa
Dvě složené expozice celooblohovkou (ISO 400, 3 minuty). 22:45 SEČ, vpravo převedeno na jasovou mapu.

standardní expozice
Pohled do „kotelní jámy“ a směrem na východ.

standardní expozice
Města nad jihem až západem. Vpředu Lysá hora.

standardní expozice
Skupinovka na památku.

standardní expozice
Nejlepší zimní obloha je na podzim.

Komentáře byly uzavřeny.