Zákryt hvězdy theta Librae a jiné z Jizerek + kometární okénko

Ještě jedna slušná pozorovací noc se nabídla v noci na neděli 23. srpna. Měsíc už byl v první čtvrti, takže to byla vlastně poslední možnost před úplňkem a navíc došlo k zajímavému zákrytu hvězdy 4. velikosti Měsícem nízko nad jihozápadem. A obloha, ta byla nakonec bohužel z více než poloviny zatažená, ale když se vyjasnila, byla nádherná a tmavá.

Měsíc a theta Librae 22. 8. 2015
Měsíc a theta Librae 22. 8. 2015 ve 23:09:10 SELČ
Zde kombinace tří snímků s kratší expozicí do snímku expozicí 5 sekund, aby nebyl Měsíc úplně přepálený. Canon 30D + Celestron ED80/600 s reduktorem (f=402 mm).
 

Měsíc a theta Librae 22. 8. 2015
Měsíc a theta Librae, několik sekund před zákrytem, 23:10:43

Vzhledem k počasí se dalo pozorovat jen nad severovýchodem v Perseu a okolí. A tam se vešel záblesk družice Iridium i spousta deep-sky objektů.

Iridium 68 -5mag 22.8.2015
Iridium 68, –5mag, 22. 8. 2015

Jako testovací objekt fotosestavy jsem vybral NGC 891. Ze dvou pětiminutových expozic vznikl níže uvedený výřez.

NGC 891, krásná malá galaxie v Andromedě

 

☄☄☄

MaGův stručný report doplním malým kometárním okénkem.

Poslední prázdninová cesta do hor se určitě vyplatila. Vypadalo to hloupě jet z domova, kde bylo jasno, do Jizerek, kde se držela oblačnost, ale pořád lepší oblačná tmavá horská obloha než jasná přesvětlená příměstská, co máme za domem.

Měl jsem v plánu pozorování ranních komet, tak mi vůbec nevadilo, že je půlka oblohy zatažená. Bohatě stačilo, že bylo jasno na východě, kde se nyní nachází celá řada zajímavých vlasatic.

Už dostatečně vysoko v Kasiopeji je C/2014 S2 (PANSTARRS). Při minulém pozorování před měsícem jsem ji označil za duchařinku, tentokrát už lze otitulovat jako vypalovačka. V 40cm dobsonu to byla hezká lahůdka na úvod. Opravdu překvapila, když šla vidět už při nejmenším zvětšení (110×). Když se jí ale naloží, vynikne ještě lépe.

Posledně poněkud opomenutá C/2014 N3 (NEOWISE) není zdaleka tak výrazná, vykoukat se ale dá. Pohybuje se stále souhvězdím Trojúhelníku. Odhadnul jsem ji na 14,8 mag.

88P/Howell v sousedním Beranu je sice papírově mnohem jasnější, pozorovatelná byla ale tentokrát obtížně. Je dosti difuzní a když se promítá do blízkosti jasné hvězdy, jako tomu bylo tuto noc, není s ní zkrátka žádná legrace.

Chuť si jistě každý spraví na dvou stálicích naší kometární hitparády. C/2015 F4 (Jacques) v zenitu v souhvězdí Lyry je sice maličká, v bohatém hvězdném poli ale přesto nepřehlédnutelná. Druhá a ještě lepší je samozřejmě C/2014 Q2 (Lovejoy), která je nyní v Pastýři. Dělá nám radost už řadu měsíců a zdá se, že jí to ještě chvíli vydrží.

Potěšila ale také další kometka. První fotony mi do oka přiletěly od C/2013 X1 (PANSTARRS), čímž se stala mojí 115. pozorovanou kometou. Není nijak výrazná, ale při zvětšení 288× byla pod slušnou jizerskou oblohou (SQM-L 21,31) bočním pohledem spolehlivě detekovatelná.

Ve Vozkovi jsou ještě další dvě vlasatice – C/2014 W2 (PANSTARRS) a C/2013 V4 (Catalina). I přes dosah kolem 15 mag ale byly obě zatím negativní, i když u zejména druhé z nich to nebylo až tak jednoznačné. Zcela jistě budou na seznamu pro akci Edelweiss o příštím novu…

Nad ránem se nad východním obzorem v Blížencích zjevuje hezky jasná periodická 67P/Churyumov-Gerasimenko. Nejlépe vynikla při zvětšení 177×, jen to chce trpělivost a nelovit ji těsně nad smrky ☺.

O kus vedle má být další potvora, co se k nám pravidelně vrací – 141P/Machholz. Vidět v 16″ ale už není. Zřejmě máme tedy po žížalkách.

Rozloučit se ale ještě můžeme s 57P/du Toit-Neujmin-Delporte, co plave v Rybách. S jasností kolem 15 mag je to celkem obtížný kousek, spatřit při velkém zvětšení se ale ještě dá.

Tolik kometární jedenáctka měsíce srpna. Uvidíme, co nám přinese září. A ponaučení z dnešní noci pro ostatní členy KaLu? Nevzdávat to a vydržet až do rána!

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.