Návštěva Mladé Boleslavi

Již delší dobu se domlouváme s kolegy z hvězdárny v Mladé Boleslavi na návštěvě jejich „svatostánku“ a u příležitosti zajímavého úkazu na Jupiteru jsme 16. 3. návštěvu konečně realizovali.

Hvězdárna MB

Již samo architektonické řešení kopule, která se tyčí na vrcholku věže nad základní školou je zajímavé. Z posledního patra školy stoupáme spirálovitě po nakloněné rovině a několika závěrečných schodech do ocelové konstrukce kopule. Pilíř montáže dalekohledu, který prochází celou věží i budovou, obtáčí skluzavka – tu lze použít pro rychlý sestup, jak jsme též vyzkoušeli. Kopuli vévodí masivní montáž německého typu z dílny pana Drbohlava na jedné straně deklinační osy nesoucí původní přístrojové vybavení (8“ cassegrain a několik menších refraktorů) a na straně druhé nové přístroje – SCT Celestron 14“ Edge HD a 10“ refraktor Istar (F 8,8). Kopule se otáčí motoricky až nezvykle rychle, poměrně široká štěrbina je na „ruční“ pohon.Celá sestava je po nedávné instalaci zatím v testovacím režimu, tak musíme našim hostům odpustit drobné nedostatky, které ještě musí vychytat, např. nevyváženost přístrojů na montáži a tím špatně fungující třecí spojky nebo ne úplně shodné nastavení os přístrojů.

Hvězdárna MB Hvězdárna MB

Pohled na oblohu nad Mladou Boleslaví, nasvícenou reflektory ze ŠKODA AUTO je smutný, ale to jsme čekali. V oranžové kaši jsme nalezli Jupiter, kde právě začínal double shadow transit měsíčků Ganymed a Io. Při malém zvětšení (86x, TV Ethos 21 mm) byl Jupiter v Istaru hodně barevný, zvláště modrá složka spektra byla dominantní. Nicméně GRS i oba stíny bylo možné spařit na prví pohled. Při větším zvětšení (180x, TV Ethos 10 mm) byla barevná vada výrazněji potlačena a kromě samotného Ganymedu se objevila i řada dalších detailů. Měli jsme štěstí na velmi slušný seeing (Ant. II) a za takovýchto podmínek se obvykle projeví přednosti velkých průměrů ve schopnosti rozlišení jemných detailů. To se také potvrdilo již při prvním letmém pohledu do 14“ SCT. Při zhruba stejném zvětšení jako v refraktoru (186x) bylo chvílemi vidět v pásech nepřeberné množství detailů včetně nevýrazného Io při jasnějším a kontrastnějším obrazu. Škoda jen, že se obraz planety v zorném poli výrazně chvěl, zřejmě vlivem nedokonalého chodu montáže. Po Jupiteru jsme ještě oba přístroje namířili na Měsíc a kochali se krásnými detaily na terminátoru.

Hvězdárna je sice umístěna na severním okraji města, kde oblohu degraduje světelný smog, ale svoji popularizační funkci určitě plní skvěle – návštěvníkům nabídne krásné pohledy na Měsíc, planety, dvojhvězdy a nakonec i ty nejjasnější DSO. Důležitá je její dostupnost. I přes zmíněné drobné mouchy, kolegům v Mladé Boleslavi jejich nové hračky trochu závidíme a určitě se brzy zase přijedeme podívat, třeba při květnové opozici Marsu.

Pozn.: Následující večer jsem zajel na hvězdárnu do Turnova a zažil opravdu výjimečný seeing (Ant. I). Při zvětšení 173x jsem 6“ refraktorem s objektivem Lichtenknecker pozoroval přechod a výstup Callista i jeho stínu. Na desce Jupiterově bylo možné vidět úžasné detaily např. výraznou girlandu v rovníkové oblasti. Seeing byl skvělý asi na většině našeho území, jak dokazují velmi zdařilé snímky Jupiteru publikované na astrofóru.

AM

Komentáře byly uzavřeny.