Kometární okénko – září 2018

Nihil novi sub sole, tedy přesněji nic nového u Slunce aspoň z pohledu těles kometárního charakteru oproti minulému měsíci. V září můžeme na obloze pozorovat víceméně stejné kousky co v srpnu, jen některé trochu zjasnily a s jinými se loučíme. Na dobré obloze, jakou jsme měli o uplynulém novu v Alpách, lze nyní spatřit v malých přístrojích s aperturou do půl metru celkem 14 vlasatic.

Zkraje večera to je celkem jasná (13 mag), ale ne tak snadná C/2018 N1 (NEOWISE). Nachází se nízko v souhvězdí Vah a brzo zapadá. Obtížná je pro svůj difúzní charakter komy. V dalekohledu při malém zvětšení to je jen nenápadný mlhavý flíček.

Snáze pozorovatelná na večerní obloze je proto C/2017 M4 (ATLAS) výše v Herkulu i přesto, že je papírově o magnitidu slabší (14 mag). Zde pomůže větší přiblížení, klidně 300×, ale je dobře vidět i při menších zvětšeních. Průměr zrcadla 400 mm lze považovat na ni jako ideální.

Mnoho komet a vesměs periodických kulminuje v těchto dnech kolem půlnoci. Nejprve to je 78P/Gehrels ve Vodnáři, kterou kupodivu nikdo vizuálně nepozoruje. Přitom je už dávno jasnější než 15 mag, takže pohodlně v 16″ dobsonu viditelná.

Kdyby se 48P/Johnson nenecházela jen nízko nad obzorem v souhvězdí Jižní ryby, byla by to luxusní kometka. Je totiž krásně jasná (12,5 mag), pěkně kondenzovaná, zkrátka radost pohledět. Připomíná malou kulovou hvězdokupu, jen rozlišit na hvězdy jaksi nejde.

Proti tomu jsou komety 29P/Schwassmann-Wachmann a 37P/Forbes pořádné duchařiny. Obě se nachází nedaleko sebe v Rybách a období dobré pozorovatelnosti mají za sebou. Na české obloze by už asi viditelné nebyly, z výšky bezmála 2600 metrů nad mořem z pod oblohy se zenitovými hodnotami SQM-L 21,8 to ještě šlo. Obě jsou velmi difúzní, takže viditelné jen při malém zvětšení. Na druhou pak zabralo to ještě trochu oroštovat (400×), aby vylezla centrální poněkud jasnější část. U první jmenované můžeme už jen čekat na další outburst, který z ní udělá opět stelární objekt.

Spravit chuť si můžeme na 64P/Swift-Gehrels, kterou nalezneme vysoko v Andromedě. Je sice také poněkud rozplizlá, ale s jasností kolem 12,5 mag se nyní stává snadným cílem i pro menší přístroje. Klíčem pro spatření je opět malé zvětšení a slušná obloha.

Kvalitní obloha až k horizontu do souhvězdí Sochaře je pak potřeba pro zaznamenání 364P/PanSTARRS. Ta se nám vrací na oblohu po krátkém období viditelnosti na konci jara. Sice stoupá pomalu výš, zato ale rychle slábne.

Rozloučit se můžeme i s kometou 66P/du Toit. Spatřit ji je už krajně obtížné i při ideálních podmínkách, jak zdifúzněla. Poloha nízko v ocasu Velryby ji také ve snadnosti nepřidá.

To druhá velrybí vlasatice má ještě vše před sebou. Mám samozřejmě na mysli populární 46P/Wirtanen, která slibuje hezkou podivanou na závěr roku. Zatím je ještě slaboučká (13 mag), ale už hezky viditelná, byť také v současné době nevystupuje moc vysoko nad obzor.

Ranní obloha nabízí v září hned dvě chuťovčičky. Nejprve to je 38P/Stephan-Oterma procházející Orionem. Byla by snázeji nalezitelná, kdyby neprocházela hustými oblastmi plných hvězd. S jasností kolem 12 mag by to byla už pěkná vypalovačka, kdyby kousek vedle nezářila famózní 21P/Giacobini-Zinner. Ta nyní putuje kolem otevřené hvězdokupy M35 v Blížencích. Jako správná kometa má i pěkný chvostík. Výrazný je do délky asi 10′, ale slabší partie jsou tušitelné i několikanásobně dál. Atakuje viditelnost pouhým okem (7 mag), snadno lze spatřit v každém triedru. Stačil mi na ni i pidibinárek 2×54.

Do výčtu zářiových komet ještě musíme zařadit jednu nad severním obzorem v souhvězdí Velké medvědice. Tu lze pozorovat jak večer po setmění, tak ráno před rozbřeskem. C/2016 R2 (PanSTARRS) je tu s námi už dlouho a ještě chvíli vydrží.

A úplně nakonec tu máme pro ranní ptáčata ještě jednu panstarrsku: C/2016 N6 (PanSTARRS). Najdeme ji nedaleko Jesliček v Raku utopenou v zodiakálním světle. Od jara, kdy jsme ji pozorovali naposled, si svoji jasnost (12,5 mag) udržela a také se s ní ještě nemusíme loučit.

Tak to byla kometární přehlídka na sklonku léta. Uvidíme, co přinese podzim a o čem budeme psát, až otevřeme další okénko. Do té doby kometám nazdar!

Vic KaL ◊!

Komentáře byly uzavřeny.